Riječki pisac Jan Bolić predstavlja svoj roman Težina stvarnosti

Poslastica za sve ljubitelje dobrih krimića...

  • Kultura
  • Objavljeno 08.12.2018
  • Piše: Lucija Tokić

Pisanje me odmara od stvarnosti, kaže Jan Bolić, 23-godišnji pisac iz Rijeke, koji je objavio svoj prvi roman, kriminalistički roman „Težina stvarnost“, u nakladi izdavačke kuće Beletra iz Zagreba – piše Fiuman.hr

Jan Bolić boluje od spinalne mišićne atrofije i gotovo je potpuno nepokretan, međutim, iako može pomicati samo dva prsta, nije odustao od svojih snova za pisanjem i piše od svoje 15. godine.

Nakon knjige poezije „Trenutci“ i knjige poezije i kratke proze „Može biti lijepo“, Jan Bolić prihvatio se većeg zadatka i u roku godinu dana napisao kriminalistički roman.

Glavni junak romana je inspektor John Monroe koji istražuje krvavo ubojstvo u dobrostojećoj četvrti mirnog grada Princetona. Krimić „Težina stvarnosti“ pisan je po svim pravilima žanra, a u njemu autor kroz svoje likove živi svakodnevni život koji mu je zbog bolesti uskraćen – odlazi na jutarnja trčanja sa psom, štiti svoju kolegicu koja mu pomaže riješiti slučaj i bori se s negativcima koje na kraju nadmudruje.

– Kako sam uporan u svemu, dao sam sve od sebe i nisam odustao od pisanja romana, iako je bilo teških trenutaka -izjavio je Jan nakon što je, pišući jednim prstom, završio roman koji ima 284 stranice.

U svojim knjigama Jan Bolić demonstrira snagu duha i uma koje posjeduje, ohrabrujući i inspirirajući sve na strpljivu, ali odlučnu borbu za život u kojem se ostvaruju vlastiti snovi.

Spinalna mišićna atrofija je bolest koja napreduje, ali Jan optimistično govori o svojim planovima, piše i komunicira na društvenim mrežama. Kako kaže, bolesti neće dopustiti da mu oduzme i pisanje. Nedavno je u američkim laboratorijima razvijen lijek Spinraza za spinalnu mišićnu atrofiju, koji može zaustaviti napredovanje bolesti, no skupi lijek zasad je u Hrvatskoj odobren samo za oboljele koji su mlađi od 18 godina i koji nisu na respiratoru. U svojim javnim nastupima, Jan se zalaže da se lijek Spinraza odobri za sve pacijente oboljele od spinalne mišićne atrofije.

Nakon što je Jan predstavio svoj roman „Težina stvarnosti“ u knjižari Hoću knjigu Megastore u Zagrebu, mladi Riječanin će roman predstaviti i u Rijeci, 13. prosinca u antikvarijatu Ex – Libris, u 19 sati!

Uz autora na promociji će govoriti urednica Sandra Pocrnić Mlakar, riječki književnik Milan Zagorac, a odlomke iz knjige i autorove odgovore će čitati Damir Selimović.

O romanu…

U mirnom Princetonu, „sigurnom za život“, usred noći nestalo je struje u mirnoj ulici Greenroad. Kad se svjetlo vratilo, na stupu semafora visjelo je tijelo iz kojeg se na cestu lijevala krv. Inspektor John Monroe započinje istragu u kojoj upoznaje stanovnike mirne ulice Greeenroad, njihove skrivene strasti i međusobne veze.

Jan Bolić samouvjeren je i marljiv pisac u čijem se krimiću nalaze svi zadani elementi koje traže ljubitelji žanra – okrutno krvavo ubojstvo na početku kao pokretač radnje, tvrdoglavi i nekonvencionalni detektiv koji ne odustaje od potrage za krivcem i psihopatski ubojica koji želi gospodariti tuđim životima i ulazi u spiralu zločina koja ga na kraju vodi do zaslužene kazne.

Autor pritom radnju romana smješta u sredinu dobrostojeće građanske provincije koja na zločin reagira strahom, šutnjom i povlačenjem. Ubojicu napokon odaje vlastita slabost – nestrpljivost i patološka sebičnost. Zločinački um raskrinkava se kao nervozan i usmjeren na cilj, nesposoban kontrolirati vlastite emocije.

foto: YouTube (screenshot)

Tagovi: jan bolić, promocija knjige, težina stvarnosti,

Pročitaj još