Riječki znanstveno-tehnologijski park obilježio 10 godina djelovanja

I nadalje očekujemo da Step Ri prenosi znanja i tehnologije te da sudjeluje u razvoju poduzetništva i društva, poručila je rektorica :)

  • Gospodarstvo
  • Objavljeno 19.12.2018
  • Piše: Antonela Verković

Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci, Step Ri, obilježio je u srijedu 10 godina djelovanja tijekom kojih je izrastao u vrlo uspješnu i uzornu instituciju, ocijenjeno je na prigodnoj svečanosti.

Direktor Step Ri Boris Golob podsjetio je da je ta institucija osnovana 2008. kao model transfera znanja i tehnologija sa Sveučilišta u Rijeci u gospodarstvo te kao potpora poduzetništvu, u početnim fazama razvoja proizvoda i usluga.

Golob je istaknuo da je Step Ri primjer dobre suradnje, jer je Grad Rijeka osigurao lokaciju te prostorno-plansku dokumentaciju, država je pomogla utemeljenje i djelovanje zajmovima, a Primorsko-goranska županija je financijski sudjelovala u radu dok se Step Ri razvijao kao institucija, u prvim godinama. Od 2012. Step Ri posluje održivo, a danas ima u potpunosti popunjene kapacitete.

Step Ri najuspješniji znanstveno-tehnologijski park u Hrvatskoj

Samo od poreznih doprinosa tvrtki koje djeluju u njegovu okviru u razdoblju od 2013. do 2017, Step Ri je ostvario trostruko veći iznos nego što su bila ulaganja u instituciju, a te tvrtke su izvezle 200 milijuna kuna vrijednosti usluga, naglasio je Golob.

Ova institucija pruža usluge uredskog i laboratorijskog prostora po prilagođenim cijenama za start up i spin-off tvrtke, kvalitetne edukacije s aktualnim i primjenjivim poduzetničkim znanjima, poslovno savjetovanje, usluge marketinga i olakšavanja plasmana proizvoda i usluga na tržište.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija ustvrdila je da je Step Ri prepoznatljiv ne samo u Rijeci i Hrvatskoj, nego i šire. Svjesni smo potrebe proširenja, pa očekujemo pokretanje drugog znanstveno-tehnologijskog parka, dodala je. I nadalje očekujemo da Step Ri prenosi znanja i tehnologije te da sudjeluje u razvoju poduzetništva i društva, poručila je rektorica.

Na svečanosti su bili i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović. Rektor riječkog sveučilišta u vremenu pokretanja Step Ri, Daniel Rukavina podsjetio je na razdoblje koje je prethodilo osnivanju te na prve godine instiucije i niz osoba zaslužnih za njen razvoj. Step Ri je sada vrlo uspješna institucija i najuspješniji je znanstveno-tehnologijski park u zemlji, zaključio je.

FOTO: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: godišnjica, step ri, znanstveno-tehnologijski park,