Rijeka ima STEM laboratorij

STEM laboratorij, usmjeren na popularizaciju STEM-a među građanima od najranije dobi, opremljen je s interaktivnim stanicama koje uvode u svijet matematike, fizike, kemije, biologije i tehnologije

  • Lifestyle
  • Objavljeno 15.12.2022
  • Piše: Frane Stipanić

U centru Rijeke, na samom Korzu na adresi Korzo 2A, otvoren je STEM laboratorij koji će znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku učiniti dostupnijom građankama i građanima svih dobi. STEM laboratorij dio je europskog projekta STEM(AJMO!) u sklopu kojeg je ranije ove godine otvoren i STEM park koji popularizira STEM na otvorenom.

„Novootvoreni prostor na gotovo 180 m2 sastoji se od STEM laboratorija, studija za snimanje online nastave te ureda za stručnu službu koji će biti na raspolaganju organizacijama, ustanovama i građanima koji žele zajednički raditi na popularizaciji STEM-a u lokalnoj zajednici“ najavila je izvršna direktorica CTK Rijeka Olivera Stanić. Riječki gradonačelnik Marko Filipović na današnjem otvorenju izjavio je kako nam u budućnosti svima trebaju STEM znanja i vještine te da se nada kako će se riječka STEM priča raširiti po Hrvatskoj poput riječkog Građanskog odgoja jer će nam STEM-ovski način razmišljanja pomoći da se lakše suočimo s izazovima budućnosti.

STEM laboratorij, usmjeren na popularizaciju STEM-a među građanima od najranije dobi, opremljen je s interaktivnim stanicama koje uvode u svijet matematike, fizike, kemije, biologije i tehnologije. U njemu se mogu istražiti teme poput matematičkih popločavanja, eksponencijalnog rasta, fraktala, vjerojatnosti, putanja kretanja, šifriranja i kodiranja. „Neke od ovih tema su „bauk“ ne samo za djecu i mlade, već i mnoge odrasle, a u STEM laboratoriju pristupit će im se na nov, svjež način. U prostoru su planirani grupni vođeni obilasci kroz STEM izloške za obrazovne ustanove, kao i brojne radionice i predavanja s prvenstvenim ciljem popularizacije STEM-a za građanstvo.“ najavila je Zagorka Prce Veseli, voditeljica projekta STEM(AJMO!). Aktivnosti za građane će CTK Rijeka izvoditi u suradnji s brojnim suradnicima iz akademskog i civilnog sektora koji su pomogli u osmišljavanju prostora i postava STEM laboratorija.

Osluškujući želje i potrebe drugih organizacija iz tehničke kulture, obrazovnih ustanova i organizacija civilnog društva u posljednje dvije korona godine te imajući na umu trendove u učenju i poučavanju na daljinu i želeći učenje učiniti dostupnim svima, opremljen je i studio za izvođenje ili snimanje online nastave. On je također spreman za rad u novootvorenom prostoru CTK Rijeka na Korzu. Osim za svoje potrebe, CTK Rijeka će ga ustupiti za korištenje i drugim organizacijama i ustanovama iz lokalne zajednice koje za provedbu online učenja u bilo kojem obliku nemaju kapaciteta.

S obzirom na svoje bogato iskustvo u upravljanju organizacijom, CTK Rijeka će na novoj adresi oformiti i Stručnu službu koja će pružati podršku drugim organizacijama civilnog društva, s posebnim naglaskom na udruge iz tehničke kulture. Stručna služba CTK Rijeka, koja ima dugogodišnje iskustvo u povlačenju sredstava, financijskom i administrativnom vođenju organizacija te redovito prati propise i regulative, bit će kroz edukaciju i savjetovanje na raspolaganju svima koji imaju inovativne, kreativne, poduzetne i uključive ideje za lokalnu zajednicu.

Opremanje novootvorenog prostora financirano je iz ESF projekta STEM(AJMO!) i sredstvima Grada Rijeke. Studio za izvođenje ili snimanje online nastave financiran je iz ESF projekta STEM u oblacima.

Tagovi: ctk rijeka, stem, Stem laboratorij,