Rijeka: Konferencija ‘Multijezični gradovi – različitost i suživot kao način života’

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel smatra da je tema zanimljiva, ali i da je to tema koja se u Rijeci živi već dugo i uspješno

  • Lifestyle
  • Objavljeno 25.11.2018
  • Piše: Marko Leskovar

Konferencija “Multijezični gradovi – različitost i suživot kao način života”, na kojoj su predstavljena iskustva Rijeke i drugih multikulturnih europskih sredina,  a organizirali su ju stranka Lista za Rijeku, Zajednica Talijana Rijeka i European Free Alliance (EFA) održana je u subotu u riječkoj Zajednici Talijana – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hin-au.

Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić rekao je da su u Rijeci dominantne dvije kulture – slavenska i latinska, uz prisutnost mnogih drugih kultura. Kao potvrdu naveo je niz povijesnih imena i naziva, kao što su Rijeka i Fiume, a tu su i drugi nazivi, slovenski ili njemački.

Istaknuo je da je cilj skupa promicanje različitosti, ocijenivši da upravo različitost donosi kvalitetu i potencijal, za razliku od tendencija unificiranja. Želimo živjeti u gradu, regiji i državi koji promoviraju različitosti, to je u interesu cijelog društva, rekao je Švorinić.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel smatra da je tema zanimljiva, ali i da je to tema koja se u Rijeci živi već dugo i uspješno.

“No, smatram da je puno važnija multikulturalnost i međusobno uvažavanje svih građana Rijeke bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost”, naveo je. Rekao je da jest činjenica  da u Rijeci dvojezičnosti nema, što bi pretpostavljalo službeno uvođenje drugog jezika te da bi to otvorilo mnoga pitanja, primjerice je li riječ o samo jednom ili još kojem jeziku te da stoga smatra da je puno važnije pričati o multukuluralnosti.

Obersnel je spomenuo projekt Rijeke EPK 2020 i njegov slogan  “Luka različitosti.” Naglasio je da je povijest Rijeke vrlo slojevita, da su mnoge promjene ostavile trag u kulturi. Naveo je da u Rijeci postoje četiri osnovne škole na talijanskom jeziku, nekoliko vrtića, srednja škola na talijanskom jeziku, Talijanska drama… Postojanje Talijana kao nacionalne manjine u Rijeci je definirano i u gradskim dokumentima, pa u Gradskom vijeću mora biti barem jedan pripadnik talijanske manjine, a zastupljene su i druge manjine.

Dopredsjednik hrvatskog Sabora Furio Radin smatra da je dvojezičnost uvijek kulturni čin, čin kulturne politike ili političke kulture.  Kada se u Rijeci postave toponimi na talijanskom jeziku bavit ćemo se kulturom i politikom istovremeno, rekao je Radin, dodavši da je isto i s dvojezičnošću.

Radin je naveo da riječka navijačka skupina Armada, kada želi iskazati svoju posebnost ističe slogan “Forza Fiume!” te da to “ne dolazi iz neba, nego dolazi iz korijena.”

Ustvrdio je da su razne ideologije Rijeku, koja je multikulturalna, htjele prikazati kao monokulturalnu. Nije posve zadovoljan ni dvojezičnošću u Istri, ali smatra da je dvojezičnost kulturni čin u nastajanju te da se od danas do sutra ne može očekivati dvojezičnost u potpunom obliku.

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kazao je da je jednom razdoblju bio predsjednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine te da je zatekao skupštinu s 5, a ostavio ju sa 6 službenih jezika, nakon razdvajanja hrvatskog i srpskog jezika.

Kod nas su toponimi napisani na svim jezicima zajednica, koje žive u tim mjestima, rekao je navodeći da ima primjera gdje je dodan još jedan naziv, primjerice Zrenjaninu naziv Petrograd, kojega nitko nikada nije čuo, ali je dodan kao navodni tradicionalni naziv. Višejezičnost kod nas dobro funkcionira, ali malo ne ide s pismenošću, naveo je Čanak. Naveo je i primjere nekih tendencija mijenjanja povijesnih i kulturnih činjenica u Vojvodini.

Tagovi: multijezični gradovi, rijeka,