Rijeka – operna meka

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević na početku je konferencije za novinare nabrojao što riječka Opera čini za opernu publiku, turističku zajednicu i turistički potencijal Rijeke

  • Kultura
  • Objavljeno 06.04.2019
  • Piše: Tamara Lemajić

Javnosti je u petak predstavljena petogodišnja uspješna suradnja riječkog Kazališta s turističkim agencijama RB travel i  Wolff Ost Reisen. Najesen, zahvaljujući toj suradnji, u riječki „Zajc“ dolazi više od 3 tisuće njemačkih turista, ljubitelja opere, na Puccinijevu trilogiju – izvedbe opera „Madama Butterfly”, „Tosca” i „La Bohème”.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević na početku je konferencije za novinare nabrojao što riječka Opera čini za opernu publiku, turističku zajednicu i turistički potencijal Rijeke: „ Operu ‘Romeo i Julija’ ostvarili smo u koprodukciji s Teatrom Alighieri i Fondazione Ravenna Manifestazioni. Večeras posljednji put u ovom nizu izvodimo operu ‘Figarov pir’ koja je nastala u koprodukciji s Punto Arte iz Amsterdama i Piccolo Festivalom del Friuli Venezia Giulia.

Očekujemo čak 10 autobusa kojima će stići publika izvan Rijeke, a u najvećem broju, zahvaljujući suradnji s agencijama RB travel i  Wolff Ost Reisen, turisti, ljubitelji opere iz Njemačke. Petogodišnje partnerstvo s ove dvije turističke agencije kulminirat će najesen – u sklopu 12 programa ugostit ćemo više od 3000 posjetiteljica i posjetitelja prvenstveno iz Njemačke. Do sada se takvo što, s obzirom na broj publike koju očekujemo, na Kvarneru nije dogodilo“, kazao je Marin Blažević i nastavio kako osim klijenata agencije Wolf Ost Reisena, na predstave i koncerte riječke Opere dolaze ili publiku organizirano dovode i drugi partneri već nekoliko godina: Amici della Lirica iz Trsta, Gruber-reisen iz Austrije, Pamina Musikreisen iz Beča, Ljubitelji opere i baleta iz Ljubljane, Ines Tours iz Slovenije, Primorski poletni festival iz Kopra, Globe tours iz Zagreba, Glazbena škola iz Bihaća. Tu su i međunarodni pretplatnički ciklus Piranski zaljev odnosno razmjena publike između HNK Ivana pl. Zajca i Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, te projekt Idemo u Trst, razmjena između HNK Ivana pl. Zajca i Slovenskog stalnog gledališča u Trstu.

Ravnatelj riječke Opere Petar Kovačić najavio je operne projekte Ljetna klasika 2019. u pulskoj Areni te Puccini trilogiju.

Petar Kovačić zaključio je: „Lijepo se baviti glazbom, to je najuniverzalniji jezik kojeg svi razumiju, a ponosni smo što smo se upisali na kartu kulturnog turizma. Publika koja dođe, rado se vraća. Nadam se da ćemo nastaviti tu suradnju, i turističku i umjetničku”.

Gospođa Mirjana Rahelić iz RB travela, s dugogodišnjim iskustvom u turizmu i izvrsnim poznavanjem njemačkog tržišta, istakla je zadovoljstvo što su pronašli pouzdanog partnera u HNK Ivana pl. Zajca.

U ime turističke agencije Wolff Ost Reisen obratila se Sabine Heller: „Naši gosti, koji u sklopu Kulturnog kaleidoskopa posjećuju, primjerice, prašku Operu, rado se vraćaju u Rijeku. Zahvaljujući otvorenosti i fleksibilnosti uprave riječkog Kazališta te pravodobnom planiranju, tu smo suradnju vremenom učvrstili i obogatili, a broj gostiju se stalno povećava”.

Predstavnica Turističke zajednice Kvarnera Vlasta Mastrović kazala je kako se zahvaljujući sjajnom spoju domaćih i stranih agencija, u riječkom Kazalištu, u gledalištu, sve više i sve češće čuju strani jezici.

Direktor Turističke zajendice grada Rijeke Petar Škarpa izrazio je zadovoljstvo što je riječko Kazalište otvorilo svoja vrata i napravilo važan i veliki iskorak prepoznavši potencijal kulturnog turizma u razvoju cjelokupnog turizma grada Rijeke.

Riječka primadona, nacionalna operna prvakinja Kristina Kolar koja će pjevati naslovne uloge u „Aidi” i „Tosci”, a već krajem ovog mjeseca ulogu Norme, neke od najzahtjevnijih uloga njenog faha, a česta je gošća mnogih europskih i svjetskih opernih kuća, istaknula je: „ Predstavljanje našeg kazališta Europi jako je važno, bilo u vidu koprodukcija, gostovanja ili razmjene umjetnika. Pjevala sam u dvije produkcije ‘Nabucca’ u Pragu i mogu reći da naša, riječka Opera nimalo ne zaostaje. Pjevala sam i drugim europskim kazalištima, pa u Japanu i Kini, i nakon svega sa sigurnošću mogu zaključiti da smo u Rijeci dosegli zaista respektabilnu razinu i vjerujem kako ćemo u tom smjeru ići i dalje.”

 

Tagovi: HNK Ivana pl. Zajca, opera, rijeka,