Rijeka u top pet gradova po novostvorenoj vrijednosti poduzetnika!

Fina je objavila rezultate po prihodima, broju zaposlenih (produktivnosti) i iznosu plaće...

  • Gospodarstvo
  • Objavljeno 05.11.2018
  • Piše: Antonela Verković

Kako objavljuje Fina, po novostvorenoj vrijednosti poduzetnika Rijeka je izabrana u top pet gradova Hrvatske!

Temeljem pokazatelja novostvorene vrijednosti poduzetnika, pet najboljih gradova je: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Velika Gorica.

Na području navedenih gradova u 2017. godini sjedište je imalo 55 895 poduzetnika, od ukupno 120 081 poduzetnika koliko ih je bilo na razini RH.

Najveći rast ukupnih prihoda u 2017. godini ostvarili su poduzetnici Splita (9,8 %), a potom poduzetnici sa sjedištem u Rijeci (9,2 %) i Zagrebu (8,7 %).

Prema produktivnosti (prihodu po zaposlenom), na prvom su mjestu poduzetnici Velike Gorice s 1,2 mil. kuna po zaposlenom, slijede poduzetnici Zagreba s 991 tisuću kuna po zaposlenom, Rijeke s 667 tisuća kuna po zaposlenom, Osijeka s 650 tisuća kuna po zaposlenom te poduzetnici Splita koji imaju najmanju produktivnost rada od 612 tisuća kuna po zaposlenom.

Za usporedbu, produktivnost rada mjerena prihodom po zaposlenom u 2017. godini, na razini RH je iznosila 768 tisuća kuna.

Viša prosječna mjesečna neto plaća od prosjeka na razini RH obračunata je i zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu (6.231 kunu) dok je zaposlenima kod poduzetnika u Rijeci, Splitu i Osijeku obračuna niža plaća od prosjeka na razini RH.

fina tablica

FOTO: Pixabay i ‘screenshot’ FINA

Tagovi: fina, poduzetništvo, prihodi, zaposleni,