‘Rimski dan’ u središtu Rijeke

Najmlađi su mogli sudjelovati u radionicama poput izrade glazbenih instrumenata ili složenih rimskih frizura. Moglo se i kušati jela i puća spravljena po rimskim receptima.

  • Kultura
  • Objavljeno 08.09.2018
  • Piše: Duje Krstulović

Središte Rijeke u subotu su preplavili kostimirani Rimljani, predstavljajući stare zanate, vojničku tradiciju i antička jela u sklopu manifestacije ‘Rimski dan’,  podsjetivši na Rijeku kao urbano središte u antičko doba.

Na područjima na kojima su obitavali Rimljani, na Principiju, današnjem Koblerovom trgu i Kalvariji, ali i na Korzu, gdje je u antičko doba bilo more, tijekom cijelog dana se predstavlja obrada žita, kovanje, klesanje, drvodjelstvo, izrada grnčarije. Posjetitelji su mogli vidjeti opremu i naoružanje rimskh vojnika, priređene su simulacije gladijatorskih borbi i prodaje robova.

Najmlađi su mogli sudjelovati u radionicama poput izrade glazbenih instrumenata ili složenih rimskih frizura. Moglo se i kušati jela i puća spravljena po rimskim receptima.

Organizator je Primorsko-goranska županija, a ‘Rimski dan’ je dio projekta Claustra+, kojem je cilj konzervacija i restauracija te turističko vrednovanje ostataka rimskog obrambenog kompleksa Claustra Alpium Iuliarum.

Taj splet obrambenih zidova, osmatračnica i tvrđava prostirao se od Principija, rimskog vojnog zapovjedništva u Tarsatici, današnjoj Rijeci, razgranatom mrežom do Posočja u Sloveniji i Cividale del Friuli u Italiji. Sagrađen je u 4. stoljeću s ciljem obrane unutarnjeg Rimskog carstva od upada barbara. Vrijednost projekta je 1,8 milijuna eura, Primorsko-goranska županija kao jedna od partnera rasplaže s 260.000 erua, od čega je 220.000 bespovratnih.

Tagovi: Claustra+, Korzo, Rimski dan,