Ročište o otvaranju stečaja u 3. maju odgođeno za 12. ožujka

Nastavak agonije ili nova prilika? Bulić: "Dobili smo još jednu šansu za 3. maj"

  • Politika
  • Objavljeno 26.02.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj na Trgovačkom sudu u Rijeci odgođeno je za 12. ožujka. Do tada bi trebalo biti poznato hoće li radnicima tog brodogradlišta biti isplaćene zaostale plaće. U protivnom je izgledno otvaranje stečaja – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić izjavio je u utorak nakon što je na Trgovačkom sudu odgođeno ročište za utvrđivanje pretpostavki za otvaranje stečaja u 3. maju, da su svi zajedno, vjerovnici i radnici, zajedno s rukovoditeljima, uspjeli uvjeriti sud da još ima šanse da se osigura budućnost 3. maja, naglasivši da se čini sve da to brodogradilište opstane, a radnicima isplate plaće.

“Dana nam je nova šansa da u sljedeća dva tjedna dođemo s novim rješenjem, da se ponajprije osiguraju radničke plaće”, kazao je Bulić i naveo da su intenzivirani pregovori s vjerovnicima, pri čemu je u tjedan dana za više od trećine duga deblokiran račun 3. maja te da su vjerovnici zainteresirani za njegov opstanak.

Na upit hoće li strateški partner Brodosplit dati novac za plaće, Bulić je odgovorio da se nada da će to učiniti ili Brodosplit ili da će uspjeti to učiniti zajedno, odnosno da će Brodosplit s 3. majem, Uljanikom i državom osigurati kreditna sredstva.

Komentirajući navode radnika da nemaju ni za kruh, Bulić je rekao da su razgovarali s ljudima u Puli i u Rijeci, da ima teških sudbina, ali da se problem mora rješavati u paketu

“Upravo ti radnici su oni koji značajno nose teret, jer nisu svi radnici niti u mogućnosti da prate ovaj program nakon pet neisplaćenih plaća na isti način. Ali je jedan dio ljudi našao snage i mogućnosti da iznese posao”, rekao je i dodao je da na nekom gradilištu radnici koji su bez plaća pet mjeseci imaju značajno veću efikasnost nego na gradnji gdje je možda puno veća likvidnost, jer da su radnici shvatili da je sve skupa prevažno i napravili su sve da se izađe iz ove situacije.

Predstavnici sindikata u 3. maju kazali su da žele da se agonija što prije završi te da će biti iznimno zadovoljni ako plaće budu isplaćene do 12. ožujka.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: 3. Maj, agonija, Brodosplit, emil bulić, odgođeno, plaće, radnici, ročište, stečaj, uljanik,