S novogodišnje zdravice u Opatiji: U Hrvatskoj lani 6,5 posto više turista i 4 posto više noćenja

Staničić je nakon tradicionalne novogodišnje zdravice na terasi opatijskog hotela Kvarner, ocijenio da je prošla godina bila iznimno uspješna.

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić izjavio je u utorak u Opatiji da je prema zadnjim podacima informacijskog sustava eVisitora u Hrvatskoj u 2018. ostvareno 19,7 milijuna turističkih dolazaka i više od 106 milijuna noćenja, što je 6,5 više dolazaka i gotovo 4 posto više noćenja nego lani.

Staničić je nakon tradicionalne novogodišnje zdravice na terasi opatijskog hotela Kvarner, ocijenio da je prošla godina bila iznimno uspješna.

“Zakoračili smo u 2019., već smo debelo u aktivnostima koje se tiču promocije na ključnim emitivnim tržištima i očekujem da će i ova godina biti vrlo izazovna i intenzivna. U Glavnom uredu HTZ-a dat ćemo sve od sebe, a vjerujem i cijeli sustav turističkih zajednica, da Hrvatsku promoviramo na najbolji način i da zadrži poziciju, koju danas ima na svjetskom turističkom tržištu,” rekao je Staničić.

Na pitanje koliki se rast može očekivati i kolike su investicije za to potrebne, Staničić je odgovorio da su investicije lani bile veće od milijarde eura te da očekuje da će i ove godini biti na toj razini.

“Vjerujem da će daljnji rast biti ostvaren u kvaliteti smještajnih kapaciteta, ukupne turističke ponude, dodatnih sadržaja i da će se Hrvatska razvijati kao cjelogodišnja destinacija s naglaskom na pred i posezonu, a ove godina s još jačim naglaskom na kontinentalni turizam”, rekao je direktor Glavnog ureda HTZ-a.

Petričić: Glavna sezona u Opatiji odlična, u posezoni brojne investicije

Direktorica opatijske Turističke zajednice Suzi Petričić istaknula je da je i za Opatiju prošla turistička godina bila uspješna i da je posezona odlično odrađena.

“Glavna sezona je bila odlična, predsezonu su obilježile brojne investicije, a godinu smo završili s milijun i 450 tisuća noćenja što je 1 posto više nego lani”, rekla je.

Dodala je da je Opatija imala velike investicije, da je cilj povećati razinu hotelskog smještaja. “To se i ostvarilo, ove godine otvaraju se još dva nova hotela, tako da sljedeću očekujemo s još većim kapacitetima,” navela je.

I gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić je ocijenio da je 2018. bila izuzetno uspješna.

“Imali smo najbolji socijalni program, kojeg nastavljamo, a u turističkom smislu sam optimista. Očekujemo novog vlasnika najveće hotelske grupacije Liburnia Riviera Hotela (LRH) i ako se to dogodi, Opatija će uzletjeti kao destinacija,” naglasio je .

Na pitanje o uređenju opatijske plaže, odgovorio je da se ne može sve brzo raditi, da je to problem pomorskog dobra i da ipak to traje malo duže.

“Moramo mijenjati zakone, oni su najveći problem”, smatra Dujmić.

Opatijski kukali otvorili sezonu kupanja na plaži Slatina

Tisuće gostiju sudjelovale su utorak u podne na tradicionalnoj novogodišnjoj zdravici na terasi hotela “Kvarner”,  uz nastup Puhačkog orkestra Lovran i prigodne čestitke na devet jezika.

Svi su nazdravili pjenušcem iz čaša s ugraviranim poznatim opatijskim motivom – Djevojkom s galebom. Čaše su darovane gostima, kao jedinstveni suvenir i sjećanje na novogodišnji provod u Opatiji.

Nakon zdravice druženje je nastavljeno ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer uz In Between Band.

Novogodišnju čestitku Opatijcima i svim posjetiteljima sat vremena kasnije uputili su i opatijski “kukali” (čakavski: galebovi), koji su na opatijskoj plaži Slatina otvorili ovogodišnju sezonu kupanja te su iz mora, kraj kipa Djevojke s galebom, nazdravili novoj godini.

Tagovi: opatija, staničić, turizam,