Sanacija privremenog odlagališta projekta Marišćine moguća iz EU fondova

Postoji mogućnost EU sufinanciranja u iznosu od 85 posto

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u srijedu je u Rijeci na radnom sastanku s predstavnicima Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Općine Viškova, Čistoće i Ekoplusa razgovarao o sanaciji lokacije na kojoj se od zatvaranja odlagališta Viševca do otvaranja Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćine odlagao miješani komunalni otpad te o sanaciji nulte faze Marišćine, koju je moguće financirati iz fondova Europske unije – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

“Od 2011. i zatvaranja odlagališta komunalnog otpada Viševca do otvaranja Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćine na ovoj se lokaciji odlagao miješani komunalni otpad. Procjenjuje se da je u razdoblju od tri godine odloženo 200.000 prostornih metara miješanoga komunalnog otpada”, priopćili su iz ministarstva, a na novinarski upit objasnili su da je riječ o privremenom odlagalištu, tj. nultoj fazi projekta centra Marišćine.

Iz ministarstva navode da je, s obzirom na to da je “navedena tematika vezana uz rad centra Marišćine te utječe na trenutačnu situaciju na području Općine Viškova i okolnih naselja, ministar Ćorić rekao kako je ministarstvo definiralo korake za sanaciju lokacije” te kako je moguće sufinancirati sanaciju iz fondova Europske unije.

“Nužno je da što prije, zajedničkim snagama, pristupimo sanaciji ove lokacije jer postoji mogućnost EU sufinanciranja u iznosu od 85 posto. Preostalih 15 posto osigurali bi, ovisno o mogućnostima, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Na sastanku je dogovoren i hodogram daljnjih aktivnosti kako bi se s postupkom sanacije počelo 2020., a sve kako bi ministarstvo osiguralo sufinanciranje s obzirom na to da je najkasnije do kraja 2023. potrebno završiti sve projekte koji se sufinanciraju iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija”, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: eu fondovi, financiranje, komunalni otpad, marišćina, odlagalište, PGŽ, rijeka, tomislav ćorić,