Sedam novooboljelih u Primorsko-goranskoj županiji, deset u Istri – Buzetski gradonačelnik u samoizolaciji

Žulić boravio u prostoriji u kojoj je bila i zaražena zaposlenica "Parka"

  • Lifestyle
  • Objavljeno 17.07.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

Na području Primorsko-goranske županije sedam je novooboljelih od koronavirusa, tako da je u županiji sada ukupno 47 aktivnih pozitivnih slučajeva, izvijestio je petak županijski Stožer civilne zaštite.

Od sedam novih slučajeva, tri su kontakta ranije oboljelih, koji se nalaze u samoizolaciji.

Jedan je pomorac koji se testirao prije odlaska na brod i tri osobe profesija koje se redovito testiraju prilikom povratka na posao, zbog izloženosti virusu u obavljanju posla ili zbog kontakata s osjetljivim skupinama.

Riječ je o jednoj spremačici u dječjem vrtiću, zaposlenici socijalne institucije te policajcu. Svi su ostali u samoizolaciji, ističu iz Stožera.

Deset novozaraženih u Istri, buzetski gradonačelnik u samoizolaciji

U Istri je utvrđeno čak deset novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih se kod njih petero radi o kontaktu s već pozitivnim osobama, a u samoizolaciji je završio i buzetski gradonačelnik Siniša Žulić, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 104 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je deset pozitivnih. Kod pet osoba radi se o kontaktu s već pozitivnim osobama, od toga je jedan dolazak iz Zagreba dok za ostalih pet osoba epidemiološka obrada je u tijeku”, naveo je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Neslužbeno se doznaje kako su po tri novozaražene osobe iz Umaga i Pule, te po jedna iz Buzeta, Labina, Fažane i Peroja.

U pulskoj Općoj bolnici ukupno je zasad hospitalizirano 19 osoba dok se njih 44 liječe izvan bolničkog sustava.

“Toj brojci treba pridodati i ovih deset novozaraženih, no treba još vidjeti hoće li oni biti hospitalizirani”, istaknuo je Kozlevac.

Ukupno je u Istri 73 zaražena Covidom-19, niti jedna od hospitaliziranih osoba nije na respiratoru niti nema teških simptoma. U samoizolaciji je trenutno tristotinjak osoba, a Kozlevac je još jednom pozvao sve građane i turiste  na  odgovorno ponašanje radi prevencije pojave i širenja zaraze.

Žulić boravio u prostoriji u kojo je bila i zaražena zaposlenica “Parka”

U međuvremenu nakon što su u posljednja dva dana zabilježena prva dva slučaja zaraze koronavirusom u Buzetu, od srijede u samoizolaciji je i buzetski gradonačelnik Siniša Žulić koji je boravio u prostoriji odnosno na skupu zaposlenika komunalnog poduzeća “Park” s osobom kojoj je naknadno utvrđen pozitivan test na COVID-19. Riječ je o zaposlenici te buzetske javne ustanove.

“Premda na kratko vrijeme i pristojnoj udaljenosti, boravio sam u prostoriji s osobom kojoj je naknadno utvrđen pozitivan test na koronavirus. Iako postoji mala vjerojatnost zaraze, kako bih prije svega zaštitio zdravlje ljudi s kojima se susrećem po preporuci epidemiologa slijedeće ću razdoblje provesti u samoizolaciji”, potvrdio je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić. Dodao je kako je taj kontakt ostvaren na skupu djelatnika komunalnog poduzeća “Park” tako da i veći dio djelatnika, sljedećih nekoliko dana neće biti na svom radnom mjestu, radi prevencije i sigurnosti ostalih sugrađana.

“Bez obzira na situaciju sve aktivnosti i djelatnosti koje obavlja “Park” neće biti dovedene u pitanje. Nema mjesta panici, već se radi o pojačanoj odgovornosti za zdravlje svih nas. Stoga još jednom apeliram na sve da poštuju preporuke Stožera civilne zaštite RH. Čuvajte sebe i jedni druge”, poručio je Žulić.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: Covid-19, istra, kontakti, koronavirus, novooboljeli, novozaraženi, rijeka, samoizolacija, županijski stožer,