Sezona gripe je na vrhuncu

U Istri za sada puno manje oboljelih nego prošle godine

  • Lifestyle
  • Objavljeno 04.01.2019
  • Piše: Antonela Verković

Gripa je u Hrvatskoj prisutna već 4-5 tjedana, ali vrhunac se tek očekuje. Počela nam je Nova godina, a s njom i problem gripe koji je tipičan za ovo, zimsko doba godine.

Nerijetko je slučaj, shvatili smo promatrajući okolinu, a i pitavši liječnike, da se ljude razbolijevaju/prehlade nakon blagdana ili pak putovanja. Nije riječ nužno o gripi, ali ‘šmrcanje’ i kašljanje nerijetko je prisutno kod mnogih netom nakon blagdana.

Također, vjerujemo da vam je svima poznato što neprospavane noći čine organizmu, kao i zadimljeni prostori, alkohol… – čega je proteklih dana uvelike bilo u našoj svakodnevici (tko bi odolio blagdanskim tulumima!) Komplikacija od, konkretno gripe, ima – najčešća je upala pluća, a pisalo se i o tome kako je tijekom prosinca muškarac (50) preminuo od gripe, iako uzrok određeni liječnici demantiraju.

Lani smo već u prvom tjednu 2018. imali čak 96 zabilježenih slučajeva gripe, u drugom tjednu ih je već bilo 177 i taj je broj nastavio rasti, a ove godine od početka gripe pa do sada imamo sveukupno zabilježeno tek 37 slučajeva oboljenja. Međutim, vrhunac sezone tek očekujemo i to kad se mnogi ljudi vrate s godišnjeg odmora i kad ponovo počnu s radom škole i vrtići – rekla je dr. Jasna Valić za Glas Istr, voditeljica službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

FOTO: Pixabay

Tagovi: gripa, zdravlje,