Slike za izložbu „Nepoznati Klimt“ stigle u Muzej grada Rijeke

Riječ je o radovima trojice bečkih umjetnika, braće Gustava i Ernsta Klimta te njihova suradnika i prijatelja Franza Matscha

  • Kultura
  • Objavljeno 15.04.2021
  • Piše: Ivona Amidžić

Devet slika koje će biti prikazane na izložbi „Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza“ u Muzeju grada Rijeke predano je jučer iz ruku restauratora u Muzej. Slike su dopremljene posebnim kombi-vozilom u Palaču šećera, gdje će uskoro biti izložene.

Riječ je o radovima trojice bečkih umjetnika, braće Gustava i Ernsta Klimta te njihova suradnika i prijatelja Franza Matscha, naslikanim za dekoriranje interijera HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci 1885. godine.

Najprije su u Palaču dopremljene tri slike Ernsta Klimta, a stigle su izravno iz Zagreba, gdje su se nalazile na restauraciji u Odjelu za štafelajno slikarstvo Hrvatskoga restauratorskog zavoda. Nakon završenog zahvata, u Odjelu su čekale na pogodan trenutak za opremu u Rijeku, koja se pokazala u završnoj fazi organizacijskih priprema za izložbu.

Vozilo se potom zaputilo prema riječkom odjelu Hrvatskoga restauratorskog zavoda, gdje je preuzeto šest slika koje su se obnavljale u toj ustanovi. To su radovi Gustava Klimta i Frantza Matscha.

foto: Grad Rijeka

Tagovi: izložba, muzej, restauracija, rijeka, slikari, slike,