Slovenski predsjednik želi smiren dijalog sa Zagrebom, ali o provedbi arbitraže koju Hrvatska ne priznaje

Budući da je pažnja međunarodne javnosti glede primjene arbitražne presude  i njena osjetljivost u tom pogledu već popustila, "sada bi bilo dobro da se za jedno vrijeme pusti da se rasprava o tome smiri", kazao je Pahor

  • Politika
  • Objavljeno 23.12.2018
  • Piše: Alan Srčnik

Slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je da se zauzima za smirivanje napetosti i stalan dijalog s Hrvatskom, ali da vjeruje kako će jednom doći do provedbe arbitražne presude o granici, na čemu inzistira Slovenija, mada Hrvatska ne priznaje odluku i nudi bilateralne pregovore o graničnom sporu – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Budući da je pažnja međunarodne javnosti glede primjene arbitražne presude  i njena osjetljivost u tom pogledu već popustila, “sada bi bilo dobro da se za jedno vrijeme pusti da se rasprava o tome smiri”, kazao je Pahor u razgovoru za Slovensku televiziju, u razgovoru o događajima u protekloj godini u čijem su fokusu inače bile domaće teme.

Pahor je kazao da će se  u međuvremenu, sve do dok ne dođe do rješenja spora oko primjene arbitraže, zauzimati za “konstantan dijalog između Zagreba i Ljubljane, i to o tome kako arbitražnu presudu provesti”.
“Alternative za nas ne dolaze u obzir, ali su nervoza i nestrpljivost nepotrebni jer će prije ili kasnije granica biti ondje gdje ju je povukao arbitražni sud, a u to sam sasvim uvjeren”, kazao je Pahor u razgovoru koji je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA.
Hrvatska je odlukom Hrvatskog sabora 2015. izašla iz arbitražnog procesa, navodeći da je nepovratno kompromitiran dokazanim nastojanjima slovenske dužnisnice i bivše slovenskog arbitra da nedopušteno djeluju na odluku suda.
Hrvatska zato ne prihvaća 2017. donesenu odluku arbitara o graničnom rješenju, posebno na moru, nego nudi bilateralne razgovore, što Slovenija od tada odbija.
Zbog nepristajanja na primjenu arbitražnog rješenja Slovenija je ove godine tužila Hrvatsku sudu EU-a u Luxembourgu, tvrdeći da Hrvatska svojim odbijanjem arbitraže krši europsku pravnu stečevinu. Prije toga zatražila je mišljenje o opravdanosti svoje odluke od Europske komisije koja se nije željela miješati u ovaj spor dviju članica EU-a odbivši se pridružiti slovenskoj tužbi.
Hrvatska je u petak sudu EU-a uputila svoj podnesak na slovensku tužbu zbog navodne povrede prava EU iz razloga nepoštivanja i neprimjene arbitražne odluke, objavilo je ministarsto vanjskih i europskih poslova.
U podnesku sudu glede slovenske tužbe Zagreb navodi da je sud EU-a nenadležan za rješavanja slovensko-hrvatskog spora, te da sud slovensku tužbu u cijelosti odbaci kao nedopuštenu.
Pahor je u svom obraćanju na Slovenskoj televiziji pred istek ove godine  pojasnio i svoje nastojanje da svi politički čimbenici i stranke  u Sloveniji prema inozemstvu djeluju jedinstveno “kao jedna reprezentacija” kako bi “sačuvali sigurnost države, ojačali nagu gospodarstva i ugled Slovenije prema vani”.
Pahor je u razgovoru za Slovensku televiziju rekao kako ima mnogo znakova da je Slovenija vratila ugled u svijetu koji je nekada veća imala, da nitko ne smatra da je problematična te da s “svi koji su nam naklonjeni misle da imamo kapacitet i za viša postignuća”.

Tagovi: arbitraža, pahor, slovenija,