Službeno započelo odbrojavanje do projekta Rijeka 2020

Otkrivanjem brojača na Jadranskom trgu simbolički je započelo odbrojavanje 365 dana do otvorenja projekta Rijeka 2020

  • Događanja
  • Objavljeno 04.02.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Prvi hrvatski grad koji je osvojio i zaslužio uvaženu titulu Europske prijestolnice kulture upravo je Rijeka, a proces koji traje već nekoliko godina gdje se stvaraju kreativni sadržaji i priprema za 2020. godinu bliži se kraju.

„Kad je Rijeka prije nekoliko godina izabrana za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, sve se činilo daleko, da bi točno godinu dana od danas biti upriličeno veliko otvorenje projekta,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, dok je direktorica društva Rijeka 2020, kojeg je Grad Rijeka osnovao s ciljem ostvarivanja projekta Europske prijestolnice kulture, zahvalila svim partnerima koji su do sada te idućih dvije godine pripremati i realizirati ovaj projekt. Tom prilikom posebno se zahvalila osnivačima, Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, ali i svim ostalim institucionalnim i drugim partnerima, od Vlade RH do svih ustanova, udruga i pojedinaca, kako piše www.rijeka.hr.

U petak 1. veljače u 12 sati, učenici osnovne škole Tesla, na Jadranskom trgu otkrili su brojač, svojevrsnu interaktivnu skulpturu, na kojemu će svi prolaznici idućih godinu dana moći vidjeti koliko ih još dana čeka do svečanog otvaranja najvećeg riječkog, ali i hrvatskog kulturnog projekta.

Skrivena simbolika brojčanika

Brojač je i od velike simbolike gradu Rijeci. Skulptura čelične konstrukcije visoka je 5 metara i široka 4 metra, a sastavljena je od niza zupčanika i kotačića, koji povezani pokreću veliko Sunce, simbol Rijeke 2020. Osim toga, brojač je lako prepoznati kao stiliziranu lučku dizalicu, jednu od prepoznatljivijih riječkih simbola, a koji je ujedno povezan i s glavnim motom projekta Europske prijestolnice kulture: ‘Luka različitosti’.

Skulptura nije samo simboličnog karaktera već u sebi ima i ‘zabavno-glazbenu notu’ namijenjenu samim građanima. U sebi sadrži glazbenu kutiju tako da prolaznici povlačenjem jedne poluge mogu zastati i opustiti se uz zvuke ‘Ode radosti’. Na svečanom otvaranju skulpture organizirano je neobično fotografiranje polaroidnim fotoaparatom za sve pojedince koji su htjeli imati jedinstvenu uspomenu na taj dan.

Skulpturu je osmislio Vedran Kasap iz Clinica Studija. Izvođač radova je tvrtka Vrhovina d.o.o., a u radovima su sudjelovali zaposlenici brodogradilišta 3. maj.

Grad Rijeka

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: brojčanik, europska prijestolnica kulture, odbrojavanje, rijeka, Rijeka 2020, skulptura,