Sokol: Kohezijskim sredstvima osigurajmo jednaku zdravstvenih usluga u EU-u

„Nejednakost razvijenosti EU u zdravstvenom smislu je činjenica te je stoga potrebno investiranje u zdravstvenu infrastrukturu putem kohezijske politike"

  • Politika
  • Objavljeno 04.10.2021
  • Piše: Ivona Amidžić

Kohezijska sredstva treba koristiti kako bi se unaprijedila zdravstvena infrastruktura zemalja članica i postigla jednaka kvalitete zdravstvene zaštite za sve građane Europske unije, istaknuo je hrvatski europarlamnta Tomislav Sokol na sastanku odbora Europskog parlamenta za borbu protiv raka.

Hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol  (HDZ/EPP) sudjelovao je na sjednici Posebnog odbora za borbu protiv raka (BECA) Europskog parlamenta u Bruxellesu, u razmjeni mišljenja s predstavnicima nacionalnih parlamenata o borbi protiv raka te je iz pozicije izvjestitelja EP-a u Odboru za regionalni razvoj (REGI) ukazao na važnost financiranja putem kohezijskih sredstava, izvijestio je ured zastupnika u utorak .

Sokol je izvjestitelj Europskog parlamenta na temu „Kohezijska politika kao instrument smanjenja nejednakosti u zdravstvu i jačanja prekogranične zdravstvene suradnje“ i zalaže se za jednaku kvalitetu liječenja u svim državama članicama Europske unije.

„Nejednakost razvijenosti EU u zdravstvenom smislu je činjenica te je stoga potrebno investiranje u zdravstvenu infrastrukturu putem kohezijske politike da bi se doista omogućio jednak pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti svim građanima Europske unije koji zaslužuju pravedniji i kvalitetniji zdravstveni sustav. Hrvatski građani moraju imati jednako kvalitetnu zdravstvenu zaštitu kao i oni iz najrazvijenijih zemalja EU“, rekao je zastupnik Sokol, navodi s eu priopćenju ureda zastupnika.

„Zdravstvo općenito spada pod nacionalnu nadležnost država članica, ali Europska unija može i treba riješiti probleme koje države članice same ne mogu. Budući da postoje razlike u pristupu kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti između država članica, moramo koristiti financiranja putem kohezijskih sredstava u osnovnu zdravstvenu infrastrukturu, ali i u zdravstvene radnike, naročito u ruralnim krajevima s ciljem njihova zadržavanja u takvim područjima da bi svi stanovnici imali pravo na pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti“, istaknuo je zastupnik Sokol.

Na sjednici su se prezentirale najbolje prakse i iskustva s EU razine i razine država članica koja mogu doprinijeti boljoj stopi prevencije raka, podržati izvrsnost u istraživanju, poboljšati postojeće i potaknuti nove tretmane te osigurati jednak pristup skrbi kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, navodi se u priopćenju.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: članice, EU, kohezijska sredstva, zdravstvo,