Spektakl u Zajcu – svjetski poznati izvođači za ‘zvučni raj’

Bezvremenska djela uz najpoznatije izvođače obilježavaju vrhunac koncertne sezone

  • Kultura
  • Objavljeno 22.03.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Simfonijski koncert “Wagner, Grieg, Brahms”, jedan od vrhunaca koncertne sezone riječkog “Zajca”, na programu je danas, 22. ožujka 2019. u 19.30 sati, u HNK Ivana pl. Zajca. Uz orkestar Opere, nastupaju velika imena sa svjetskih koncertnih podija: dirigent Philipp von Steinaecker te solist, mladi talijanski pijanist svjetske slave Federico Colli za kojeg kažu da je genijalac koji svojom interpretacijom podiže valove.

Na programu koncerta su trijumfalna Uvertira velike glazbene drame i jedinog komičnog djela Richarda Wagnera, opere “Majstori pjevači”, zatim Koncert za klavir i orkestar Edvarda Griega, djelo neobuzdane magije s prizvukom norveških tradicionalnih plesova, djelo u koje je bio zaljubljen i veliki pijanist i skladatelj Franz Liszt, te Druga simfonija Johannesa Brahmsa, najoptimističnije orkestralno djelo njegova opusa, prepuna topline i bujnih radosnih melodija, spokojna i idilična.

Koncertom će ravnati Philipp von Steinaecker, koji se u Rijeku vraća nakon što je publiku prošle sezone oduševio nezaboravnom izvedbom Mozartova Requiema.

Suradnik legendarnih dirigenata Claudija Abbada i Johna Eliota Gardiner, bio je prvi dobitnik Meelgardove nagrade za najboljeg mladog dirigenta koju dodjeljuje Orkestar doba prosvjetiteljstva. Od tada je stekao bogato iskustvo kao gost dirigent u brojnim svjetskim orkestrima.

Pijanist koji će prvi put nastupiti u Rijeci, Federico Colli već je zadivio cijeli glazbeni svijet svojom maštovitom interpretacijom i besprijekornom tehnikom. Trenutno slovi za jednog od najzanimljivijih umjetnika svoje generacije.

International Piano Magazine ga je, prije pet godina, uvrstio na popis 30 pijanista mlađih od 30 godina koji će vladati svjetskom pozornicom u nadolazećim godinama. Prozvali su ga “jednim od najinovativnijih mislilaca svoje generacije”.

Tagovi: dirigent, HNK, ivan pl. zajc, koncert, opera, pijanist, simfonijski orkestar, solist, zajc,