Splitsko i riječko kazalište premijerno izvelo “Normu”

Nakon sinoćnje premijere prve reprizne izvedbe su na programu 11., 14., 16., te 26. i 28. veljače

  • Kultura
  • Objavljeno 09.02.2019
  • Piše: Alan Srčnik

Na velikoj sceni HNK Split u produkciji Opere splitskog nacionalnog kazališta i u suradnji s HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke u subotu navečer premijerno je izvedena tragična opera u dva čina “Norma”, Vicenza Bellinija – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Premijerom, koju je režirao Christian Romanowski, ravnao je maestro Antonio Pirolli, dok je u zahtjevnoj naslovnoj ulozi druidske svećenice Norme nastupila splitskoj publici dobro poznata talijanska sopranistica Daniela Schillaci. Uz soliste, Zbor i Orkestar HNK u ulozi Pollionea bio je Bože Jurić Pešić, Adalgisa je bila sopranistica Antonija Teskera, dok je Ivica Čikeš bio Oroveso.

Za kostime su se pobrinule Dženiza Pecotić i Sanja Jureško, zborovođa i asistent dirigenta je bio Frane Kuss, a oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić.

Nakon premijere čitav tim uključujući i izvođače bio je zadovoljan izvedenim, a dirigent Pirolli je zaključio kako je likove Norme odlikovala iznimna psihološka slojevitost koja nije viđena u dosadašnjim opernim djelima, pa se stoga može reći kako je Bellini na taj način otvorio vrata opernog romantizma.

U kazalištu su najavili da će osim navedenih protagonista u nekim od predstojećih repriznih izvedbi ulogu Orovesea tumačiti bas Mate Akrap, u ulozi Clotilde će se izmjenjivati Marija Buzdovačić Peručić i Ivona Bosančić Lasić, a ulogu Flavija će tumačiti Vinko Maroević i Špiro Boban.

Norma je prvi put izvedena daleke 1831. godine, događa se na početku rimske vlasti u Galiji. Bellini je naslovnu ulogu napisao za jednu od najpoznatijih opernih pjevačiva svog vremena, Giudittu Pastu. U Splitu je postavljana krajem pedesetih i sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća, jednom izvedena na Splitskom ljetu davne 1972. godine, te posljednji put također na Peristilu 2004. godine.

Nakon sinoćnje premijere prve reprizne izvedbe su na programu 11., 14., 16., te 26. i 28. veljače.

Tagovi: kazalište, norma,