Što se to fino kuha za Badnjak?

Istarska maneštra sa slanutkom, dakako! Pripremate li to danas? Ukoliko se držite tradicije, evo i recepta...

  • Lifestyle
  • Objavljeno 24.12.2018
  • Piše: Antonela Verković

Badnjak je dan posebni običaja i tradicionalnih recepata… Iako se posti, jedu se zaista ukusni i posebni specijaliteti. Jeste li se već bacili u pripreme?

Mi vam izdvajamo recept za najpopularnije jelo u Istri koje se obično konzumira na Badnjak.

Osim pečene, naravno, morske ribe, Istrijani će se na Badnjak počastiti još i bakalarom, a često se kuha i riblja juha te pašta na različite načine, ali bez mesa.

Ipak, tradicionalna istarska posna jela su maneštra sa slanutkom (u ovom slučaju bez suhih svinjskih rebara čime se često nadopunjuje ovo varivo), posutice (domaća tjestenina koja se danas poslužuje uz bakalar, salsu, zelje i slično, a nekada samo uz češnjak i maslinovo ulje), broskva na padelu (dinstano zelenje s krumpirom) te bakalar.

ISTARSKA MANEŠTRA SA SLANUTKOM

15 dag slanutka
30 dag krumpira
20 dag dimljenih svinjskih rebara
2 rajčice
10 dag dimljene slanine
3 režnja češnjaka
1/2 svežnja listova peršina
sol
papar

PRIPREMA:

Slanutak namočite i ostavite preko noći. Sutradan ga ocijedite i pristavite. Posolite, popaprite i dodajte rebra. Krumpir ogulite, rajčicu očistite, pa oboje narežite na kockice i umiješajte u napola skuhanu juhu. Peršin, oljušteni češnjak i slaninu nasjeckajte i gnječite nožem da dobijete gustu smjesu, “pesto” (pešt). Njime začinite zgotovljenu juhu. Dio krumpira zgnječite vilicom da maneštra bude gušća.

FOTO: Pixabay

Tagovi: badnjak, istra, kuhanje, maneštra sa slanutkom, recept,