Studij dentalne medicine Svečanom akademijom obilježio 45 godina djelovanja

U prepunoj dvorani, uz brojne kolege i uzvanike, u svečanoj atmosferi obilježeno je 45 godina rada i djelovanja Studija dentalne medicine

  • Lifestyle
  • Objavljeno 02.12.2018
  • Piše: Marko Leskovar

Na Medicinskom fakultetu u Rijeci održana je Svečana akademija povodom obilježavanja 45-e godišnjice studija Dentalne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

U prepunoj dvorani, uz brojne kolege i uzvanike, u svečanoj atmosferi obilježeno je 45 godina rada i djelovanja Studija dentalne medicine. Ova važna obljetnica govori o uspješnici Studija, istovremeno povezujući njegovu tradiciju i budućnost. Na Svečanoj akademiji uz prof.dr.sc. Sonju Pezelj Ribarić, prodekanicu i prof.dr.sc. Tomislava Rukavinu, dekana, govorili su prof.dr.sc. Alen Ružić, prorektor za znanost, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko goranske županije, izv. prof.dr.sc. Đulija Malatestinić i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Tijekom Svečane akademije prisutnima se obratio i predstavnik studenata Filip Matija Vuković, dr.med.dent., a potom je predstavljen rad znanstvenih i stručnih katedri studija Dentalne medicine. Tako su svoje katedre predstavili pročelnica Katedre za stomatološku protetiku, prof.dr.sc. Ivone Uhač; pročelnica Katedre za endodonciju i restaurativnu stomatologiju, izv.prof.dr.sc. Ivana Brekalo Pršo; pročelnica Katedre za oralnu medicinu i parodontologiju, prof.dr.sc. Sonja Pezelj-Ribarić; pročelnica Katedre za dječju stomatologiju, izv.prof.dr. Nataša Ivančić Jokić; pročelnik Katedre za oralnu kirurgiju, prof.prim.dr.sc. Tomislav Ćabov i pročelnik Katedre za ortodonciju, izv.prof.dr.sc. Stjepan Špalj.

Studij dentalne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci ove godine obilježava značajnih 45 godina djelovanja. Preteča današnjeg studija Dentalne medicine bila je Viša stomatološka škola u Rijeci koja je djelovala od 1961. do 1968. godine. Medicinski fakultet u Rijeci i Stomatološki fakultet u Zagrebu 1970. godine potpisuju ugovor o osnivanju Stomatološkog fakulteta u Rijeci, a već u studenom 1973. godine upisana je prva generacija i 46 tadašnjih brucoša. Od tada do danas diplomiralo je 1206 nekadašnjih studenata, a svi oni čine prepoznatljiv temelj riječke dentalne medicine, uz visoku stručnost kroz praksu i sustavni doprinos znanosti.

U dijelu svog obraćanja prodekanica studija Dentalne medicine, prof.dr.sc. Sonja Pezelj – Ribarić izjavila je „Ovo je važan jubilej i priznanje našem minulom radu, ali isto tako okrenuti smo budućnosti. Imamo 30 studenata po godini, njegujemo rad u malim grupama, naši su studenti izuzetno dobro educirani, a nakon šest godina sposobni su za samostalnu praksu. Do danas je diplomiralo 1206 studenata koji i nakon studija s nama ostaju u trajnom kontaktu, neki se pridružuju specijalističkim usavršavanjima, neki znanstvenom radu, ali sustavno njegujemo jednu lijepu suradnju. Vrlo smo aktivni i u znanstvenom radu. U zadnjih deset godina, otkada je stasao naš vlastiti kadar, imamo znatan broj znanstvenih projekata, aktivni smo i u stručnim projektima, a naša uloga je i sustavno promicanje važnosti oralnog zdravlje. Prof.dr.sc. Pezelj-Ribarić napomenula je kako se u posljednje vrijeme intenzivno radi na internacionalizaciji Medicinskog fakulteta, pa je tako u 2019. godini u planu i Studij dentalne medicine na engleskom jeziku.

Kontinuiranim radom i napretkom tijekom 45 godina studij Dentalne medicine doprinio je razvoju kako struke tako i znanosti te stvorio prepoznatljive temelje riječke dentalne medicine.

Svečana akademija upotpunjena je i glazbenim dijelom programa. U uvodnom dijelu nastupao je Mješoviti zbor liječnika Hrvatskog liječničkog zbora podružnica Rijeka te bend „Dijagnoze“, čiji su članovi, bivši i sadašnji studenti Fakulteta, cijeloj atmosferi dali veseo ritam.

Tekst i foto: Medicinski fakultet Rijeka

Tagovi: 45, dentalna medicina, Medicinski fakultet, obljetnica,