Sve spremno za finale Festivala sporta i rekreacije „Homo si teć”

Prije više od 20 godina, točnije 1998., održana je prva Homo si teć utrka

  • Sport
  • Objavljeno 13.04.2019
  • Piše: Tamara Lemajić

Prije više od 20 godina, točnije 1998., održana je prva Homo si teć utrka, danas izrasla u trotjedni festival sporta i rekreacije. Inicijalno ideja sportskog novinara Novog lista Orlanda Rivettija, nastala potpuno spontano s idejom promicanja rekreacije, prerasla je kroz godine u najveći domaći sportski događaj ove vrste. Od početka su podršku manifestaciji dali Grad Rijeka, Novi listu i brojni sponzori, a građanima su je prigrlili kao svoju, svaki put preplavljujući riječke ulice u prepoznatljivim Homo si teć majicama.

“Pred nama je završnica 23. izdanja festivala, u sklopu koje će nam se prvo u subotu na Gatu Karoline Riječke predstaviti niz klubova s područja Rijeke i Primorsko goranske županije, a potom smo u nedjelju na Korzu s kojeg starta čak 8 utrka: 4. riječki maraton, 18. riječki polumaraton, utrka štafeta 3x7km, Desetka powered by Heineken, Erste Petica, dm mići trk, Memorijalna utrka Milke Milinković i utrka građana Homo si teć”, najavila je predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac, dodavši kako se očekuje preko 17 000 trkača.

Prijave za natjecateljske utrke zatvorene su krajem prošlog tjedna i na njima će se naći gotovo 1400 trkača, od čega ih polovica dolazi izvan Hrvatske, odnosno iz okolnih zemalja, ali i dobrog dijela europskih država te SAD-a, Kanade, Kine, Irana, Brazila, Južne Afrike, Etiopije i Kenije. Utrke startaju s Korza u nedjelju u 9:30.

Festival ima i svoju humanitarnu notu: ovoga puta prodajom majica i narukvica građani doniraju Društvo za dječju kirurgiju Kantrida. Prodaja se odvija u šatoru postavljenom na Korzu sve do kraja festivala. Cijena majice i narukvice je 50 kn, od čega u donacije odlazi 10 kn. Službene majice mogu se naći i u Sport Vision trgovinama.

“Društvo za dječju kirurgiju Kantrida udruga je specijalizanata dječje kirurgije Kliničkog bolničkog centra Kantrida, osnovana radi pomoći u edukaciji i obrazovanju ljudi koji prate trendove u liječenju djece te im tako omogućuju vrhunsku zdravstvenu skrb,” naveo je predstojnik Klinike za dječju kirurgiju riječkog Kliničkog bolničkog centra doc. dr. sc. Harry Nikolić, pohvalivši organizatore za iniciranje donatorske akcije kroz festival posvećen svima potrebnoj rekreaciji.

(Grad Rijeka)

Tagovi: festival, homo si teć, rekreacija, utrka,