Svečano otvoren prvi riječki gaming expo – Expo GameRi

Gaming industrija nije samo zabava - to je globalni fenomen koji oblikuje način na koji interaktivno komuniciramo, povezujemo se i stvaramo

  • Lifestyle
  • Objavljeno 06.04.2024
  • Piše: Duje Krstulović

Danas je Rijeka postala epicentar gaminga s otvaranjem prvog riječkog gaming Expo-a, događaja koji je okupio zaljubljenike u igre iz cijele regije. Svečano otvaranje okupilo je ljubitelje gaminga, stručnjake i zaljubljenike u novu tehnologiju na jednom mjestu.

“Velika mi je čast izgovoriti sljedeću rečenicu – dobrodošli na prvi Riječki Gaming Expo!”, rekao je Nenad Antolović, direktor Riječke razvojne agencije Porin koja je partner događanja. Istaknuo je da gaming industrija nije samo zabava – to je globalni fenomen koji oblikuje način na koji interaktivno komuniciramo, povezujemo se i stvaramo. Svojim impresivnim brojkama, gaming je postao jezik budućnosti, a Expo GameRi pruža priliku posjetiteljima da istraže sve aspekte ove fascinantne kulture.

“Ovaj Expo ne bi bio moguć bez podrške naših pokrovitelja, sponzora i partnera, pa želimo izraziti iskrenu zahvalnost svima koji su doprinijeli uspjehu ovog događaja”, istaknule su organizatorice Marta Glažar, predsjednica Udruge 3. zmaj i Valentina Mišković Yoe, direktorica agencije Rivira izražavajući zahvalnost svima koji su podržali ovaj događaj.

Jana Sertić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte, rekla je da ovakva događanja jačaju razvoj propulzivne gaming industrije na lokalnoj, regionalnoj, ali i nacionalnoj razini ali i stvaraju podlogu za djelovanje Sinergane, budućeg Inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju. Posjetiteljima se obratio i Vedran Kružić, ravnatelj Razvojne agencije PGŽ „Prigoda“ i istaknuo važnost ovakvih događanja za regiju.

Nakon svečanog otvorenja održana je panel rasprava pod nazivom “Kako osnažiti domaću industriju videoigara”. Panel je okupio istaknute stručnjake kako bi dublje istražili izazove i mogućnosti s kojima se suočava domaća gaming scena.

Na panelu su sudjelovali:

Benjamin Noah Maričak, zadužen za videoigre i nove tehnologije u Uredu ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra

Vjera Matković, načelnica Sektora za audiovizualne djelatnosti i poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama, Ministarstvo kulture i medija RH

Aleksandar Gavrilović, glavni tajnik Klastera hrvatskih proizvođača videoigara (CGDA)

Dorjan Cindrić, projekt menadžer, Exevio

Panelisti su se angažirano dotakli ključnih pitanja i problema te ponudili konkretne prijedloge za daljnji razvoj domaće gaming industrije. Rasprava je bila inspirativna i informativna, pružajući dublji uvid u potencijalne smjerove razvoja i važnost podrške za ovaj rastući sektor.

Tagovi: Expo GameRi, Gaming, video igre,