Svjetski dan svjesnosti o nealkoholnoj masnoj bolesti jetre

Besplatno testiranje građana na Jadranskom trgu!

  • Lifestyle
  • Objavljeno 10.06.2021
  • Piše: Ivona Amidžić

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o nealkoholnoj masnoj bolesti jetre, na Jadranskom trgu u Rijeci, u petak, 11. lipnja 2021., od 10 do 16 sati organizira se  javnozdravstvena akcija besplatnog mjerenja stupnja oštećenja jetre pomoću najmodernijeg neinvazivnog FibroScan uređaja.

Podršku akciji dat će svojom nazočnošću zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski, pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Goran Hauser i ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić koji će u 13 sati obići šator na Jadranskom trgu.

Za građane će biti organizirano besplatno mjerenje stupnja oštećenja jetre pomoću najmodernijeg neinvazivnog FibroScan uređaja. Riječ je o postupku najsličnijem ultrazvuku trbuha koji traje svega pet minuta. Tom prilikom dijelit će se i edukativni materijali, a zainteresirani će dobiti sve informacije o najčešćoj kroničnoj bolesti jetre, što je uzrokuje i kome se mogu obratiti za pomoć.

Akciju organiziraju KBC Rijeka, Grad Rijeka, Medicinski fakultet Rijeka, Hrvatsko gastroenterološko društvo i Udruga oboljelih od bolesti jetre Hepatos.

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) smatra se “tihom epidemijom 21. stoljeća” i najbrže je rastuća bolest probavnog sustava, a nastaje kao posljedica modernog načina života. NAFLD pogađa osobe koje konzumiraju manje od 20 grama alkohola dnevno, a nastaje kao posljedica metaboličkog sindroma, odnosno njegovih pojedinačnih komponenti – šećerne bolesti tipa 2, pretilosti, povišenog krvnog tlaka te povišenih masnoća u krvi.

Uzevši u obzir težinu i ozbiljnost komplikacija i posljedica bolesti, svatko bi se trebao zapitati je li on baš taj svaki treći ili četvrti čovjek koji će imati masnu jetru.

foto: unspalsh

Tagovi: bolest jetre, jetra, masna jetra, svjetski dan, testiranje,