Svjetski glasovita kazališna skupina stiže u Zajc

S vrha kazališne Europe, ususret EPK 2020, ponovno dolaze nagrađivani gosti!

  • Kultura
  • Objavljeno 23.03.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Svjetski glasovita kazališna skupina Needcompany stiže u nedjelju 24. ožujka, u 19.30 sati, u HNK Ivana pl. Zajca, sa svojom nagrađivanom predstavom “The Blind Poet” (Slijepi pjesnik) Jana Lauwersa.

Ovu višejezičnu, vizualno atraktivnu i emocionalnu predstavu, koja je dio predprograma Rijeka EPK 2020, prate titlovi na hrvatskom jeziku, a po završetku predstave u foyeru kazališta bit će upriličen susret i razgovor publike s ovim vrhunskim umjetnicima impresivnih karijera.

“The blind poet” (Slijepi pjesnik) predstava je autora, redatelja, scenografa i jednog od izvođača Jana Lauwersa, nastala u suradnji sa skladateljem Maartenom Seghersom, a premijerno je izvedena 2015. godine u sklopu Kunstenfestivaldesarts.

Autor gradi dramu istražujući obiteljska stabla izvođača na sceni, članova Needcompany ansambla. Pregledom sedam zanimljivih obiteljskih stabala nastaje priča čija napetost proizlazi iz različitih jezika kojima umjetnici govore, nacionalnosti kojima pripadaju te kulturnih miljea iz kojih potječu. Predstava je oduševila kritiku gdje god je bila izvedena.

Needcompany međunarodna je, višejezična i multidisciplinarna umjetnička skupina koju su osnovali Jan Lauwers i Grace Ellen Barkey 1986. godine u Bruxellesu. Maarten Seghers pridružuje se družini 2001. godine te su oni otada srž i umjetničko vodstvo skupine.

Opus Needcompany obuhvaća različita područja umjetničkog djelovanja, među kojima su kazalište, ples, izvedbene umjetnosti, vizualne umjetnosti, književnost. Njihov je rad svjetski prepoznat i priznat, a njihovi su uradci prikazivani na najpoznatijim svjetskim lokacijama, festivalima, muzejima i kazalištima.

Tagovi: blind poet, hnk rijeka, ivan pl. zajc, jan lauwers, kazalište, needcompany, predstava, slijepi pjesnik,