Švorinić: Lista za Rijeku nije dijelom ničije većine, ali nije ni oporba

"O našim odlukama i dalje će odlučivati isključivo naša stranačka tijela. Ne pada nam napamet popuštati pritiscima drugih političkih opcija''...

  • Politika
  • Objavljeno 30.11.2018
  • Piše: Antonela Verković

Predsjednik Liste za Rijeku i gradski vijećnik Danko Švorinić, ustvrdio je u priopćenju za javnost reagirajući na izjave vijećnika HDZ-a, Akcije mladih i Mosta nezavisnih lista uoči današnje sjednice Gradskog vijeća, u kojima su optužili Listu da surađuje sa SDP-om, kako ta stranka nije dio ničije većine, ali nije ni oporba, te je ocijenio da trenutačno u tom vijeću nema nijedne opcije koja može računati na većinu.

Švorinić podsjeća da Gradsko vijeće od prvog dana nakon konstituiranja funkcionira bez jasne podjele na većinu i manjinu.

U priopćenju ističe da Lista za Rijeku u izvršnoj vlasti ne sudjeluje te da o prijedlozima odlučuje od točke do točke, ovisno o procjeni jesu li u interesu građana.

“O našim odlukama i dalje će odlučivati isključivo naša stranačka tijela. Ne pada nam napamet popuštati pritiscima drugih političkih opcija, bez obzira na to s koje strane dolazili”, ističe Švorinić.

GRADSKO VIJEĆE

U Gradskom vijeću se nastavljamo boriti za vrijednosti i projekte za koje smo dobili mandat na izborima: jačanje poduzetničke klime u gradu, jačanje obrazovanja uz poticanje izvrsnosti, promociju riječkog identiteta i zaštitu manjina. Za to se borimo od početka mandata nizom konkretnih prijedloga i inicijativa. Dokazali smo da nas fotelje ne zanimaju, ali nas zanima Gradsko vijeće koje preuzima maksimalnu odgovornost u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Gradsko vijeće koje će donositi odluke ponajprije u interesu naših sugrađana, ističe Švorinić.

“Nažalost, moramo konstatirati da smo na tom putu izgubili podršku dijela kolega koji su jedini smisao svog djelovanja u Gradskom vijeću vidjeli u fotelji predsjednika Gradskog vijeća, a koju su nakon godinu dana izgubili – ne našom krivnjom i ne našim glasovima. Drage kolege, nije sve u fotelji predsjednika Gradskog vijeća, ima nešto i u našim sugrađanima, a oni su nas izabrali da ih zastupamo u njihovom predstavničkom tijelu. Poštujemo vašu odluku da ne sudjelujete u radu Gradskog vijeća, poštujte i vi našu prema kojoj sudjelujemo”, istaknuo je predsjednik Liste za Rijeku.

Vijećnici HDZ-a, Mosta nezavisnih lista i Akcije mladih nisu željeli sudjelovati na sjednici u četvrtak, a u izjavama prije sjednice su tvrdili kako je u Gradskom vijeću na djelu politička trgovina, da SDP “kupuje vijećnike” stvarajući novu većinu te da HNS i Lista za Rijeku sada surađuju sa SDP-om iako su prije izbora bili protiv te političke stranke.

(Hina)

FOTO: Lista za Rijeku (Facebook)

Tagovi: Gradsko vijeće, HDZ, rijeka, švorinić,