Talijani prali novac u Istri!?

Milijun eura samo je kap u moru budući da su dotični Talijani, prema navodima Županijskog suda u Puli, u posljednjih godinu dana u Hrvatskoj s računa podigli preko 180 milijuna kuna...

  • Gospodarstvo
  • Objavljeno 29.11.2018
  • Piše: Antonela Verković

Županijski sud u Puli ovih je dana donio nekoliko rješenja kojima se zbog sumnje u pranje novca jednoj hrvatskoj poslovnoj banci, odnosno njezinim podružnicama u Umagu i Poreču, nalaže da privremeno obustavi izvršenje financijskih transakcija u ukupnom iznosu od gotovo milijun eura – piše Glas Istre.

Te transakcije trebale su biti provedene s deviznih računa više talijanskih državljana. Po svemu sudeći, radi se o poreznim prijevarama iz Italije budući da je novac na račune talijanskih državljana u Hrvatskoj stizao od različitih tvrtki iz te zemlje. U nekim slučajevima novac je doznačavan izravno na hrvatske račune Talijana, a u nekim su oni u Hrvatskoj otvarali tvrtke preko kojih je novac iz Italije putovao do njihovih računa.

Gotovo milijun eura koliko je sad blokirano samo je kap u moru budući da su dotični Talijani, prema navodima Županijskog suda u Puli, u posljednjih godinu dana u Hrvatskoj s računa podigli preko 180 milijuna kuna.

SILNE TRANSAKCIJE…

Te silne transakcije uočio je hrvatski Ured za pranje novca u suradnji s talijanskom financijskom policijom, temeljem čega su donesena rješenja Županijskog suda u Puli. Blokirani novac će se, po rješenjima, deponirati do okončanja postupka, a najdulje dvije godine – nastavlja se u objavi Glasa Istre.

U nekim slučajevima se ne navodi čime se bave talijanske tvrtke koje su doznačavale novac u Hrvatsku, a u jednom slučaju navedeno je da je riječ o tvrtki koja se bavi metalom.

Županijski sud u Puli donio je tri rješenja. Prva dva povezuje lik i djelo stanovitog E. T. koji je imao punomoć na račune s kojih je podizan novac i doima se da je riječ o svojevrsnom šefu operacije u Hrvatskoj.

U prvom slučaju vlasnik računa je F. P. iz okolice Milana, kojem je blokirano 169.000 eura. On je račun otvorio u studenom 2017. godine i do 17. listopada 2018. s njega je podignuto oko 2,5 milijuna eura. Novac mu je stizao direktno na račun po nalogu jedne tvrtke iz Italije. F. P. ima račun otvoren u Poreču.

FOTO: Pixabay

Tagovi: banka, istra, pranje novca, prevare, transakcije,