U Hrvatsku stigle još dvije Michelinove zvjezdice – jedna otišla na područje Kvarnera

Hotel Draga di Lovrana u Lovranu dobiva svoju prvu, nadamo se ne i posljednju, Michelinovu zvjezdicu!

Globalno priznati vodič za restorane Michelin objavio je godišnju selekciju restorana u Hrvatskoj za 2019. s dvije nove zvjezdice – restoranima Noel u Zagrebu te Draga di Lovrana u Lovranu, dok su šibenski restoran Pelegrini, dubrovački 360º i rovinjski Monte zadržali po jednu zvjezdicu, izvijestila je u četvrtak Hrvatska turistička zajednica (HTZ) – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Hrvatska tako sada ima pet restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom.

Novost ove godine, u trećem izdanju Michelinovog vodiča za Hrvatsku, je i lista s oznakom Bib Gourmand koja sada broji osam restorana ili dvostruko više nego u prošloj godini, dok je oznaku Michelin Plate ove godine ponio 51 restoran.

Rezultat je to, kako napominju iz HTZ-a, tajnog obilaska hrvatskih restorana profesionalnih Michelinovih inspektora, pri čemu je popis za Hrvatsku objavljen na stranicama tog vodiča za restorane.

“Izuzetno nas veseli što Hrvatska sada ima pet restorana s prestižnom zvjezdicom, te što su nakon Rovinja, Dubrovnika i Šibenika zvjezdice zasluženo stigle i na Kvarner te u Zagreb. Nove su zvjezdice i preporuke hrvatskim restoranima te dokaz da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete i da smo u svijetu sve više prepoznati po kvalitetnoj gastronomskoj ponudi. To nam je ujedno i snažan poticaj za daljnji razvoj i promociju ovog segmenta ponude te sam siguran kako će destinacije i izabrani restorani znati iskoristiti priznanja i preporuke u svom daljnjem pozicioniranju na tržištu”, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Međunarodni direktor Michelin vodiča Gwendal Poullennec istaknuo je da “izbor pokazuje potencijal hrvatske gastronomske scene koju obogaćuje višestruki utjecaj, od mediteranskih okusa koji se nalaze u Dalmaciji, talijanskih utjecaja u Istri i slavenskih okusa od Zagreba do Slavonije, koji svi zajedno stvaraju jedinstveni kulinarski identitet.”

Uz četiri prijašnje, Hrvatska dobiva još četiri Michelinove oznake Bib Gourmand

Michelinove oznake Bib Gourmand uz prošlogodišnje restorane Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina) i Konoba Fetivi (Split), dobivaju Batelina (Banjole), Konoba Vinko (Konjevrate), Agava (Zagreb) i TAČ (Zagreb), a riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima za kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

“Čestitam svim odabranim restoranima na velikom priznanju za uporan rad, umijeće i želju za razvijanjem te predstavljanjem onog najboljeg što Hrvatska nudi. Čak 93 posto turista tijekom svog putovanja doživi posebno iskustvo vezano uz hranu i piće, što ukazuje da je eno-gastronomija sadržaj za koji su gotovo svi turisti zainteresirani. Vjerujem da će ovo biti dodatan motiv svima da se nastave unaprjeđivati i povezivati s lokalnim proizvođačima kako bi postali prepoznatljivija eno-gastro ikona Europe”, ocijenio je ministar turizma Gari Cappelli.

Uvrštenje novih restorana u Michelinovu selekciju snažan je poticaj za daljnje kontinuirano usavršavanje domaće gastronomske scene, ali i velika globalna promocija Hrvatske kao vrhunske gourmet destinacije, zaključuju iz HTZ-a.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: bib gourmand, Draga di Lovrana, hrvatska, kvarner, lovran, michelinove zvjezdice, noel, zagreb,