U Opatiji održan poljsko-hrvatski poslovni summit

Riječ je o prvoj poslovnoj konferenciji poljskih i hrvatskih poduzetnika...

U organizaciji Investicijskog fonda Gornje Šleske, u Hrvatskoj se od 25. do 29. listopada održava Međunarodni poljsko-hrvatski poslovni summit čiji je cilj razmjena poduzetničkog iskustva poljskih i hrvatskih poduzetnika.

Riječ je o prvoj poslovnoj konferenciji poljskih i hrvatskih poduzetnika, a tim su povodom u Hrvatsku stigli predstavnici vodećih šleskih poduzeća kao i predstavnici poljskih županija i javnih poduzetničkih potpornih institucija.

Jedan dio summita održan je u Zagrebu, a jedan dio u Opatiji. U sklopu opatijskog djela programa održana je i panel rasprava na kojoj su među ostalima sudjelovali gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović; zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut; župan Istarske županije Boris Miletić i predstavnik vlade Republike Poljske Wojciech Kaluza.

„Privlačenje investicija nešto je za što konkuriramo u europskim okvirima i svaka regija se bori da privuče čim više investitora i poslovnih aktivnosti na svom području. Nadam se da će ovaj summit rezultirati nekim novim poslovnim vezama između hrvatskih i poljskih gospodarstvenika. Razvijanje gospodarskih veza uvijek je važno i vjerujem kako postoji mogućnost unaprjeđivanja tih veza između naših dviju zemalja za koje vjerujem da imaju puno toga zajedničkog“, istaknuo je u svom pozdravnom govoru riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Što se tiče poticanja poduzetništva i gospodarstva u Rijeci valja istaknuti kako Grad Rijeka investitorima omogućava djelomično ili potpuno oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za informatičke i proizvodne djelatnosti.

Pravo na djelomično ili potpuno oslobađanje od plaćanja komunalne naknade ostvaruje obveznik plaćanja komunalne naknade koji je prvi puta počeo s obavljanjem poslovne djelatnosti od 1. siječnja 2021. godine za poslovni prostor na području grada Rijeke u kojem se obavljaju djelatnosti iz područja informatičke tehnologije (IT sektor) čija je vrijednost ulaganja u dugotrajnu imovinu od 01.01.2021. veća od 1.000.000,00 kuna i koji zapošljavaju najmanje 5 novih zaposlenika na neodređeno vrijeme od 01.01.2021. godine, kao i obveznici proizvodne djelatnosti čija je vrijednost ulaganja u dugotrajnu imovinu od 01.01.2021. veća od 3.000.000,00 kuna i koji zapošljavaju najmanje 5 novih zaposlenika na neodređeno vrijeme od 01.01.2021. godine.

U prvoj godini od ostvarenja uvjeta korisnik ostvaruje pravo na 100%, u drugoj godini od ostvarenja uvjeta 50%, a u trećoj godini od ostvarenja uvjeta 25% oslobađanja od plaćanja komunalne naknade.

Obveznici zahtjev za oslobađanje od plaćanja komunalne naknade mogu podnijeti Odjelu gradske uprave za komunalni sustav Grada Rijeke nakon što ostvari uvjete do zaključno 31. prosinca 2024. godine.

Grad Rijeka pruža i savjetodavno-administrativnu podršku svim investitorima, a što je posebno važno za strane investitore.

Grad Rijeka donio je i Plan razvoja za razdoblje 2021.-2027. godine. Vizija je tako osmišljena kroz analizu četiriju područja određenih kao ključnih za razvoj grada – kvalitetu života i upravljanje gradom, gospodarstvo, promet te infrastrukturu i okoliš. Vizija grada Rijeke glasi „Rijeka 2030. – pametan, otvoren i otporan grad“.

Vizija Rijeke do 2030. utemeljena je na viziji grada koji sve svoje resurse usmjerava poboljšanju kvalitete života svojih građana dok stvaranjem nove dodane vrijednosti oblikuje i podržava gospodarski razvoj riječkoga područja.

Uvijek je bilo iznimno važno ulagati u prometnu i kvalitetnu komunalnu infrastrukture Rijeke, ali je upravo izgradnja velikih sportskih objekata (Bazena Kantrida, Centra Zamet i Atletske dvorane) otvorila nove mogućnosti za razvoj sporta, rekreacije i turizma. Rijeka ima i nove hotelske kapacitete te lijepo uređeni privatni smještajni kapaciteti, bogatu gastro i eno-ponudu uz razne zabavno-rekreacijske i komercijalne sadržaje. Sve to čini riječki turizam interesantnim za naše turiste, a statistika upravo to i pokazuje.

Također, valja istaknuti i novu kulturnu infrastrukturu u Kompleksu Benčić kojaprimarno jest u  funkciji kulture za sve građane, ali će biti i važan dio nove turističke i poduzetničke ponude kulturnog turizma.

Bitno je i što se gradi nova cesta D-403 koja će onda povezati novi zapadni lučki terminal. Veliki su i radovi na lučkom području, a u tijeku je i izrada planova za novu marinu – sve su to nove mogućnosti za poduzetnike. No, to su i mogućnosti za transformaciju cijelog grada jer se vraća „morsko lice“ Rijeke, a time grad opet postaje još atraktivniji za građane, ali i za poduzetnike i turiste.

Grad Rijeka je pokrenuo i nove poslovne sadržaje za mlade – u funkciji je Torpedo 3-D Proizvodni park; Start up programi smjestili su se u novom prostoru RiHub-a u središtu grada, valja spomenuti i projekt u realizaciji Energana-ICT centar u prostoru bivše Tvornice papira  kao i izgradnju nove poslovne zone Bodulovo kao i novi SmartRi-CEKOM za pametne gradove.

To će sve biti nova ICT-poslovna infrastruktura koja će Rijeku bitno usmjeriti na ICT i osnažiti koncept razvoja Rijeke-pametnog grada.

foto: Grad Rijeka

Tagovi: gornja šleska, investicijski fond, opatija, poslovna konferencija, summit,