U Primorsko-goranskoj županiji 135 novozaraženih, u Istri 38 novih

Rovinj odgodio sva sportska natjecanja na dva tjedna: do 15. studenoga

  • Sport
  • Objavljeno 30.10.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

U Primorsko-goranskoj županiji u zadnja 24 sata utvrđeno je 135 novih slučajeva koronavirusa, a ozdravilo je 37 osoba, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U županiji je trenutno aktivan 981 slučaj bolesti covid-19.

U protekla 24 sata testirano je 737 osoba, a postotak pozitivnih je relativno visokih 22 posto.

U Istri novih 38 slučajeva zaraze koronavirusom

Novih 38 slučajeva osoba s koronavirusom potvrđeno je tijekom protekla 24 sata u Istri, od toga kod 11 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima, izvijestio je u petak istarski Stožer civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 286 uzoraka briseva, a potvrđeno je 38 novozaraženih osoba s područja županije. Kod 11 osoba se radi o uvezenim slučajevima, i to po četiri iz Rijeke i Slovenije te tri osobe iz Zagreba”, rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Za 20 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije, ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Epidemiološka obrada je u tijeku za sedam osoba.

Izliječeno je 28 osoba, trenutno je 288 aktivnih pozitivnih pacijenata, dok je u samoizolaciji 718 osoba.

“Broj novozaraženih je malo veći zadnjih dana nego što smo bili navikli ranije, ali to je posljedica nekontroliranog ulaska virusa u našu županiju početkom prošlog tjedna s povratkom kući naših studenata”, kaže Kozlevac.

Rovinj odgodio sva sportska natjecanja

Odlukom o preporuci Sportske zajednice, Rovinj je postao prvi grad u Hrvatskoj koji je na dva tjedna, do 15. studenoga, odgodio sva sportska natjecanja kako bi se doprinijelo poboljšanju trenutne epidemiološke situacije, doznaje se u Sportskoj zajednici grada Rovinja.

“Zbog situacije koja je nastala u košarkaškom i nogometnom klubu, čiji su igrači bili u samoizolaciji, vidjeli smo da je situacija izmaknula kontroli i sazvali smo izvanrednu sjednicu Izvršnog odbora na kojoj je donesena odluka da se obustave sva natjecanja rovinjskih klubova na 15 dana, dok će se treninzi redovito održavati” – poručili su iz gradske Sportske zajednice.

To je podržao i rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga i donio Zaključak kojim se podržava spomenuta Odluka. Podsjetio je kako je “dovoljno da je jedan igrač pozitivan ili da je primijetio simptome, pa da onda cijeli klub mora u samoizolaciju”.

Pozvao je mlade ljude da razmišljaju o svojoj budućnosti, poslu i da budu odgovorni.

“Apeliram da svi pokušamo u miru odustati 15 dana od natjecanja, trenirajmo dalje u mikro klimi u Rovinju. Koristimo dvorane, sportske terene i prekrasno vrijeme koje nas služi i vjerujem da ni sportski uspjesi neće izostati. Ako se ne natječemo 15 dana, ništa bitno se neće dogoditi, a umanjiti ćemo uvelike mogućnosti zaraze odnosno odlaska u samoizolacije” – poručio je rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: covid, KBC Rijeka, koronavirus, oboljeli, pgž stožer, rovinj, sportska natjecanja, zaraženi,