U Primorsko-goranskoj županiji pet novozaraženih, jedna osoba umrla

Glavni županijski epidemiolog Dobrica Rončević rekao je da se u posljednja dva tjedna primjećuje stagnacija četvrtog epidemijskog vala

  • Lifestyle
  • Objavljeno 27.09.2021
  • Piše: Ivona Amidžić

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod pet osoba, a umrla je jedna starija necijepljena osoba, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Županijskoj upravi.

Iz Rijeke i okolice je svih petero novooboljelih, a radno aktivnoj populaciji pripadaju tri osobe, dok su dvije starije od 65 godina.

Testirano je 430 osoba, a udjel nalaza pozitivnih na koronavirus u broju laboratorijski obrađenih uzoraka je 1,16 posto.

Ozdravile su 52 osobe, pa je u županiji sada aktivno 613 slučajeva covida-19.

U riječkoj bolnici je smješteno 26 oboljelih, uz pomoć respiratora liječi se šest osoba, a udjel hospitaliziranih osoba u broju aktivnih slučajeva je 4,24 posto.

Glavni županijski epidemiolog Dobrica Rončević rekao je da se u posljednja dva tjedna primjećuje stagnacija četvrtog epidemijskog vala.

Nadamo se da će zbog prirodnog kretanja epidemije nastupiti blagi pad, kazao je ističući kako je najvažnije da nije došlo do velikog opterećenja bolničkog sustava, mada je bolnica još uvijek značajno angažirana.

Ocijenio je da su posljedice smanjene zbog značajnog preboljevanja covida-19 od početka godine, pogotovo u trećem valu, kao i solidnog cijepnog obuhvata.

Rončević kaže da se ponovno povećava broj cijepljenih, a u zadnja dva tjedna u županiji se cijepilo oko 3000 osoba na tjedan. Nada se da će sada sve više biti naglasak na cijepljenju mlađih dobnih skupina.

“Ove školske godine uočili smo da među cijepljenim starijima od 12 godina ima znatno manje oboljelih. Mladih od 12 do 18 godina do sada je u županiji cijepljeno oko sedam posto i kod tih osoba za sada nije bilo zaraženih,” rekao je

Po podacima iz županijskog Stožera civilne zaštite, u Primorsko-goranskoj županiji je tijekom četvrtog vala epidemije oboljelo 2397 osoba, od kojih je 341 ili 14,23 posto bilo cijepljeno.

U istom razdoblju od covida-19 umrlo je 18 osoba, od kojih su bile četiri starije cijepljene osobe s udruženim kroničnim bolestima.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: covid, koronavirus, oboljeli, zaraženi,