U Rijeci obilježen Međunarodni dan sestrinstva

Dan rođenja Florence Nightingale, engleske bolničarke i začetnice modernog sestrinstva

  • Lifestyle
  • Objavljeno 14.05.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Međunarodni dan sestrinstva obilježio se jučer, u ponedjeljak 13. svibnja, mjerenjem krvnog tlaka i razine šećera u krvi na Jadranskom trgu i tribinom „Medicinske sestre – glas koji vodi“, koja se održala u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se svake godine 12. svibnja diljem svijeta na dan rođenja Florence Nightingale, engleske bolničarke i začetnice modernog sestrinstva. U organizaciji Medicinske škole u Rijeci, Kliničkog bolničkog centra Rijeka, Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, Thalassotherapije Opatija i Thalassotherapije Crikvenica i ove je godine u ponedjeljak 13. svibnja pripremljen zanimljiv program.

Na Jadranskom trgu se organizirala zdravstvena edukacija građana i provođenje preventivnih aktivnosti učenika, studenata i medicinskih sestara koje je uključivalo mjerenje krvnog tlaka i razine šećera u krvi. Akciju su provodili učenici koji se školuju za zanimanje medicinska sestra/tehničar u Medicinskoj školi u Rijeci i studenti sestrinstva Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci.

U 12 sati u gradskoj vijećnici Grada Rijeke organizirana je tribina „Medicinske sestre – glas koji vodi” izvođenjem pjesme Arsena Dedića „Kad bi svi ljudi na svijetu“ na hrvatskom znakovnom jeziku.

Nakon toga održana su predavanja s temama „Kakvo sestrinstvo nam treba?“, „Kako izgleda jedan dan buduće medicinske sestre i kako ja vidim sestrinstvo?“, „Izazovi sestrinske profesije danas“, „Nastavnik zdravstvene njege“, „Rad medicinske sestre u KBC-u“, „Uloga medicinske sestre u domu zdravlja i u koncesiji“, „Rad medicinskih sestara u Thalassotherapiji Opatija“, „Sestrinstvo u Specijalnoj bolnici Thalassotherapiji Crikvenica“, „Uloga medicinske sestre – zdravstvene voditeljice u jaslicama i dječjim vrtićima“ te „Što studenti sestrinstva misle i kakav stav imaju o sestrinstvu?“.

Tagovi: medicinske sestre, medicinski tehničari, međunarodni dan sestrinstva, predavanja, tribina,