U riječkom KBC-u ugrađen najmanji elektrostimulator srca na svijetu

KBC Rijeka jedini je centar za vađenje elektrostimulacijskih sustava, poznatih i kao pacemakeri, u Hrvatskoj. Bravo, Rijeka!

Na Zavodu za kardiologiju Klinike za internu medicinu Kliničkog bolničkog centra Rijeka prvi put u Hrvatskoj ugrađen je najmanji elektrostimulator srca na svijetu, duljine 25 milimetara, izvijestio je u ponedjeljak KBC Rijeka – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Uređaj veličine kapsule za lijekove implantiran je izravno u srce, u dvoje pacijenata s poremećajem srčanog ritma.

Zahvat u angiosali Odjela za invazivnu i interventnu kardiologiju na Sušaku obavio je tim Sandra Brusicha i Zlatka Čubranića, aritmologa, odnosno elektrofiziologa riječkog KBC-a.

Taj se revolucionarni uređaj bez žica i baterija ugrađuje izravno u srce bolesnika bez kirurških rezova, a postavljanje tradicionalnih elektrostimulatora srca zahtijeva složenu operaciju ugradnje uređaja u kirurški napravljen džep ispod kože i uvođenje elektroda putem krvnih žila u srce, navodi KBC Rijeka.

Implantacija tog uređaja obavlja se u lokalnoj anesteziji kroz venu u preponi bolesnika, uz pomoć sustava katetera kojima se uređaj vodi do desne klijetke i zatim pričvrsti na stijenku srca pomoću fleksibilnih zubaca.

Minijaturna veličina i minimalno invazivan pristup ne ostavljaju vidljive znakove medicinskog uređaja pod kožom, postotak komplikacija niži je u odnosu na tradicionalni pristup, nema ožiljaka niti potrebe za dugim oporavkom bolesnika nakon zahvata, istaknuto je.

U prosjeku, trajnost standardnog elektrostimulatora je osam do 10 godina, dok je procijenjeni vijek ovog uređaja oko 12 godina. Trenutno se primjenjuje samo u bolesnika koji su imali infekciju elektrostimulacijskog sustava, koji su pod visokim rizikom za infekciju ili imaju začepljene krvne žile, što onemogućava ugradnju standardnog pacemakera.

KBC Rijeka jedini je centar za vađenje elektrostimulacijskih sustava, poznatih i kao pacemakeri, u Hrvatskoj. Postupci vađenja elektroda ubrajaju se među najkompleksnije i najrizičnije zahvate iz područja kardiologije, priopćeno je iz KBC-a.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: elektrostimulator, KBC Rijeka, najmanji na svijetu, pacemaker, srce,