U tijeku procedura imenovanja novog direktora Ekoplusa, koji upravlja Marišćinom

"Emisija sumporovodika je stalno viša od dopuštenih vrijednosti, što je vrlo loše"

Primorsko-goranska Županijska skupština prihvatila je u četvrtak većinom glasova prijedlog etičkog kodeksa nositelja političkih dužnosti u toj županiji koji je izradilo županijsko antikorupcijsko povjerenstvo – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Etičkim kodeksom utvrđuju se okviri etičkih načela i normi ponašanja nositelja političkih dužnosti u skladu sa zakonodavstvom, propisima i načelima odgovorne javne uprave.

U burnoj raspravi dio vijećnika imao je najviše primjedaba na dio kodeksa u kojem se navodi da će se nositelji političkih dužnosti u obavljanju svojih dužnosti pridržavati temeljnih načela, među kojima je navedeno, a glasanjem prihvaćeno, i načelo suzdržavanja od javnog iznošenja nedovoljno provjerenih informacija ili tvrdnji koje mogu štetiti drugim fizičkim ili pravnim osobama.

U raspravi se često spominjala sloboda govora, dio vijećnika je isticao da je pitanje provjerenih ili neprovjerenih informacija prijeporno te da neke iznesene informacije nisu možda bile dovoljno povjerene, ali su se poslije pokazale istinitima, spominjući pri tome probleme u “3. maju”, na Marišćini i druge.

Županijska skupština prihvatila je i izvješće o aktivnostima Primorsko-goranske županije na pripremi i provedbi EU projekata te izvješće o stanju u prostoru od 2013. do 2016. godine

Vijećnike je na aktualnom satu zanimalo što je s uvođenjem brzobrodske linije Rijeka – Krk – Lopar – Novalja – Zadar, na što je pročelnica za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević odgovorila da je Agencija za obalni linijski pomorski promet izvijestila o situaciji i potrebnoj suglasnosti lučke uprave. Suglasnost Županijske lučke uprave Krk bila je izdana, ali je Grad Krk reagirao dopisom, navodeći da to čini u ime korisnika lučkih usluga koji smatraju da bi “korištenje ostalih korisnika bilo narušeno uvođenjem te linije”.

“Smatramo da bi se takvo mišljenje trebalo revidirati”, rekla je Milošević i dodala da je riječ o specifičnoj ponudi, da bi se usklađivanjem potreba u luci moglo doći do rješenja te kako vjeruje da će Županijska lučka uprava Krk tako i postupiti.

Odgovarajući na vijećničko pitanje ima li županija ingerencije i metode kojima bi mogla utjecati na Županijsku lučku upravu Krk, pročelnica Nada Milošević je odgovorila kako je riječ o operativnoj odluci u ovlasti ravnatelja te lučke uprave.

Vijećnike je zanimalo i kakvo je stanje s onečišćenjem na području Centra za gospodarenje otpadom Marišćine. Pročelnik za razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan je rekao da je procedura imenovanja novog direktora Ekoplusa, koji upravlja Marišćinom, u tijeku, da je emisija sumporovodika stalno viša od dopuštenih vrijednosti, što je loše.

Sutra će u Ekoplus doći ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, najavio je Krpan, dodajući kako se nada da će on ponuditi rješenje.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: 3. Maj, antikorupcija, direktor, ekoplus, etički kodeks, marišćina, PGŽ, političke dužnosti, vijeće, vijećnici,