Ubojica divljao na ispitivanju – Gotova obdukcija, utvrđen je uzrok smrti

Motiv ubojstva koje je zgrozilo hrvatsku javnost još uvijek nije poznat

Roman Brnada (36), osumnjičeni za brutalno ubojstvo 67-godišnje žene u strogom centru Rijeke u kafiću Pin, pod pratnjom policije jutros je doveden na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, prenosi Index.

Motiv ubojstva koje je zgrozilo hrvatsku javnost još uvijek nije poznat. Tijekom ispitivanja ubojica je divljao te je pokušao skočiti kroz prozor.

TUŽITELJI ĆE SIGURNO TRAŽITI ISTRAŽNI ZATVOR, ODLUKA JE NA SUDU

NIJE REKAO NI RIJEČ

Bio je vezan s više komada plastičnih vezica, a djelovao je neobično miran. Nije izgovorio ni riječ iako je tamo bio okupljen velik broj novinarskih ekipa. Ponašao se u totalnoj suprotnosti od svojih uobičajenih bučnih nastupa, navodi Novi list. Ubrzo nakon što je priveden u odvjetništvo, stigao je i njegov branitelj po službenoj dužnosti, koji nije bio raspoložen za davanje izjava.

Policija, neslužbeno doznaje Novi list, nije dopustila branitelju da pristupi okrivljeniku dok je bio u njihovim prostorijama, pa ostaje nepoznanica je li išta rekao u svoju obranu i otkrio motiv zločina istražiteljima.

NA ISPITIVANJE GA PRIVELI INTERVENTNI POLICAJCI

S obzirom na agresivnost koju je pokazao prilikom počinjenja zločina, očekivalo se da će ga prepratiti velik broj policajaca. U ovom slučaju nije ga čak dovela temeljna policija, kao što je uobičajeno, već su angažirani interventni policajci.

JUČER SE WHATSAPPOM PROŠIRILA SNIMKA BRUTALNOG UBOJSTVA

Podsjetimo, aplikacijom WhatsApp jučer se počela širiti snimka brutalnog ubojstva u Rijeci.

Na snimci se vidi kako Brnada ustaje sa stolca i divljački nasrće na ženu koja je sjedila nasuprot njemu i bila udaljena otprilike metar i pol. Primio ju je objema rukama za glavu i krenuo se hrvati s njom. U tom trenutku prvo priskače konobar koji podivljalog 36-godišnjaka s jedne strane pokušava odvojiti od 67-godišnjakinje.

Tri muškarca nisu uspjela odvojiti Brnadu od žrtve

Desetak sekundi kasnije uključuje se još jedan muškarac, koji s druge strane pokušava odvojiti Brnadu od žene koju je napao, no ni dvojica je ne uspijevaju iščupati iz Brnadinih ruku. Samo ga uspijevaju malo povući unazad, no on i dalje nasrće na žrtvu. Na snimci se vidi kako Brnada u jednom trenutku zamahuje šakom prema nesretnoj ženi.

25 sekundi nakon što je divljački napad krenuo, dolazi i treći muškarac koji pokušava spriječiti Brnadu. Sada trojica Brnadu uspijevaju odvući metar prema ulaznim vratima, no on i dalje u stisku drži ženu koju je napao.

Konobar i muškarac koji se posljednji pridružio pokušaju da razdvoji napadača od žrtve zatim se udaljavaju i ostaje samo jedan muškarac, onaj koji je odmah nakon konobara priskočio u pomoć. On u jednom trenutku odvaja Brnadu od žene, no samo na trenutak.

Brnada obara ženu na tlo iza šanka i kreće joj divljački skakati po glavi. To traje više od 15 sekundi

Brnada se tada izvlači i pritom zamahuje rukom prema muškarcu te zatim obara ženu na tlo iza šanka. Nakon toga više nitko ne pokušava spriječiti ono što se dalje događalo, a upravo to što se dalje događalo je, po svemu sudeći, 67-godišnjakinju stajalo života.

Napadač je naime krenuo divljački skakati po glavi žene koju je srušio na tlo iza šanka. To je trajalo više od 15 sekundi. Brnada se pritom rukama pridržavao za šank, što je udarce nogama učinilo još brutalnijima.

Muškarac koji je najduže pokušavao odvojiti Brnadu od žrtve u jednom je trenu pogledao što se događa i otrčao, moguće po pomoć. Nakon što je više od 15 sekundi brutalno mlatio bespomoćnu ženu na tlu, Brnada je izjurio prema izlazu. Zvjerski pretučena žena ostala je nepomično ležati iza šanka.

ODNOS ŽRTVE I UBOJICE I DALJE NEJASAN, POLICIJSKI ŠEF KAŽE DA SU SE ZNALI OD RANIJE

Neki od svjedoka novinarima su rekli kako je Brnada ušao u kafić sa ženom koju je kasnije brutalno ubio, no zasad za to nema nikakve službene potvrde.

Nema službene potvrde da su zajedno ušli u kafić

Načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar za RTL je kazao da je policija utvrdila da su se ubojica i žrtva od ranije poznavali.

“Razlika u godinama je očito velika. Koliko smo ustanovili, oni su se poznavali od ranije. Ja bih rekao da je njih povezala ulica”, rekao je.

Tijekom današnjeg dana nad tijelom preminule 67-godišnje hrvatske državljanke bit će obavljena obdukcija u Zavodu za sudsku medicinu.

GODINAMA PJEVAO CRKVENE PJESME PO OSJEČKIM ULICAMA

Glas Slavonije javlja da je Roman Brnada u listopadu 2017. zarađivao kao ulični pjevač u Osijeku. Građani su ga mogli svakodnevno susresti u Kapucinskoj ulici dok je pjevao uglavnom crkvene pjesme. U isto vrijeme bio je i golman nogometnog kluba Tomislav iz Livane, a branio je prethodnih godina i za nogometne klubove Metalac, Elektru, Olimpiju te Laslovo.

U Osijek je Brnada došao 2009. godine iz Zagreba sa suprugom. U Osijeku su živjeli desetak godina, potom su se vratili u Zagreb, a nakon toga otišli u Rijeku, piše Glas.

DIVLJAO NA ISPITIVANJU, POKUŠAO SKOČITI KROZ PROZOR

Kako javlja Novi list, ispitivanje Brnade na sudu u Rijeci nije prošlo bez incidenata. Iz sobe u kojoj je ispitivan širila se buka. Vriskovi i galama čuli su se u svim okolnim prostorijama i uznemirili sve zaposlenike tužiteljstva koji su tome indirektno svjedočili.

Iz neslužbenih izvora Novi list doznaje da su trojica interventnih policajaca na saslušanju jedva uspijevala svladavati Brnadu te da se u jednom trenutku pokušao otrgnuti s namjerom da skoči kroz prozor. Nije se branio šutnjom i svašta je govorio – između ostalog je iznosio i neke detalje stravičnog ubojstva, kao i neke druge nepovezane stvari.

NA IZLASKU IZ ZGRADE MORALA SU GA DRŽATI ČETIRI INTERVENTNA POLICAJCA

Nakon što je ispitivanje završeno, ubojicu je iz zgrade tužiteljstva do službenog policijskog kombija moralo u više nego čvrstom stisku držati nekoliko kršnih interventnih policajaca.

Za razliku od mirnog ulaska u zgradu, po izlasku se Brnada u nevjerojatnoj mjeri opirao, navodi Novi list. U jednom trenutku je okupljenim novinarskim ekipama izgledalo kao da će se uspjeti istrgnuti i napraviti incident.

Izgledalo je kao da ga tri policajca jedva uspijevaju držati i obuzdati. Tek kad je u pomoć priskočio i četvrti policajac, uspjeli su ga ugurati u kombi i odvesti.

Vraćen je potom kod pritvorskog nadzornika te će oko 13 sati biti doveden na sud radi odlučivanja o istražnom zatvoru. Za vjerovati je da će i na sudu biti poduzete veće mjere osiguranja nego što je uobičajeno.

BRNADIN ODVJETNIK: RADI SE O UZNEMIRUJUĆEM DOGAĐAJU

Novi list je razgovarao s Brnadinim odvjetnikom postavljenim po službenoj dužnosti, riječkim odvjetnikom Arisom Šarunićem. On je i sam vidno uznemiren izašao iz zgrade suda.

“Svakako se radi o uznemirujućem događaju za ovaj grad. Kazneni postupak je tek započeo i održano je prvo ispitivanje. Ja kao branitelj, s obzirom na to da se radi o tajnosti postupka, upućujem vas na županijsko državno odvjetništvo”, rekao je Šarunić.

BRAT DARINKE KRIVEC: POSTUPAK POTVRDE IDENTITETA NIJE ZAVRŠEN

Brat Darinke Krivec za Jutarnji list je rekao kako su ga u ponedjeljak posjetili službenici kriminalističke policije.

“Bili su kod mene i rekli mi kako je najvjerojatnije riječ o mojoj sestri, ali nisu mi to mogli potvrditi dok ne završi obdukcija i cijeli postupak potvrde identiteta. S obzirom na to stvarno vam nemam što više za reći”, rekao je.

ZAVRŠENA OBDUKCIJA

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Rijeci završena je obdukcija i utvrđen točan uzrok smrti 67-godišnjakinje. Obdukcija je očekivano pokazala da je uzrok smrti zgnječenje glave, javlja Novi list.

U pitanju su bile osobito teške i smrtonosne ozljede, a smrt je nastupila u tijeku ozljeđivanja.

Novi list neslužbeno doznaje da su žrtvi polomljene kosti glave, a imala je i velika oštećenja na mozgu.

BRNADA PRIVEDEN NA SUD

Brnada je ponovno priveden na Županijski sud u Rijeci, gdje će mu se izreći odluka o istražnom zatvoru.

BRNADI ODREĐEN ISTRAŽNI ZATVOR

Brnadi je sutkinja odredila istražni zatvor oko 14:23, javlja Jutarnji list.

Tereti ga se za kazneno djelo teškog ubojstva.

foto: screenshot

Tagovi: rijeka, Roman Brnada, ubojica, ubojstvo, žena,