Učenica riječkog Centra za autizam Dora Jadronja pobjednica natječaja “Srbija velikog srca”

"Srbija velikog srca" ističe da inzistira na rušenju predrasuda po pitanju međudržavne suradnje u regiji

  • Kultura
  • Objavljeno 15.03.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Učenica riječkog Centra za autizam Dora Jadronja i Jelena Vušković iz Crne Gore pobjednice su likovnog natječaja za osobe s invaliditetom s područja bivše Jugoslavije koji je lani u prosincu organizirala Humanitarna organizacija za regionalnu podršku osobama sa invaliditetom “Srbija velikog srca” – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Drugo mjesto osvojili su Siniša Vucelja (BiH), Violeta Malikanović (Srbija), Lena Baljak (Srbija) te Marko Popović (Crna Gora). Treće mjesto podijelile su Jelena Grbić i Milena Gardinović iz Srbije.

Specijalnu nagradu žirija osvojila je Jelena Jakonić iz Srbije, koja ima atrofiju oba očna živca i vidi samo boje ukoliko ima dovoljno dnevne svjetlosti i emocionalno je stabilna.

Četveročlani žiri pregledao je i ocijenio više od 40 likovnih radova pristiglih na natječaj, autora uzrasta od šest do 52 godine i sa dijagnozama autizma, cerebralne paralize, Downovog sindroma, mentalne retardacije i slabovidnosti.

Izložba ovogodišnjih radova će biti otvorena u Beogradu početkom svibnja. Na otvaranju će biti uručene nagrade najuspješnijim učesnicima, a izložba će biti organizirana i u drugim gradovima i državama iz kojih potiču autori, ističu u priopćenju iz humanitarne organizacije  “Srbija velikog srca”.

“Srbija velikog srca” ističe da inzistira na rušenju predrasuda po pitanju međudržavne suradnje u regiji

U Beogradu će 31. ožujka biti održana dječja modna revija na kojoj će mali manekeni nositi i majice s motivima likovnih radova s natječaja. Prihod od kupovine majica će biti iskorišten za daljnji razvoj programa podrške djeci s razvojnim teškoćama i invaliditetom u cijeloj regiji – besplatna putovanja za obitelji, komunikatori za neverbalnu djecu, detektori epileptičnih napada za autiste kod kojih se epilepsija javlja u pubertetu i pod rizikom su do određivanja odgovarajuće terapije, obuku terapeutskih pasa i drugo.

Humanitarna organizacija “Srbija velikog srca” ističe da inzistira na rušenju predrasuda po pitanju međudržavne suradnje u regiji smatrajući da je naša zajednička obaveza i odgovornost pomoć i podrška osobama sa invaliditetom da žive i razvijaju se što kvalitetnije usprkos teškoćama s kojima su suočene. Naglašavaju da suradnjom s udrugama i institucijama žele učiniti osobe s invaliditetom vidljivim, pokrenuti svijest društva o kvalitetama koje posjeduju i pobrinuti se da istinska socijalna inkluzija bude zajednički nazivnik na ovim prostorima.

(Hina)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: autizam, riječki centar, srbija velikog srca, učenica,