Ugledni britanski povjesničar: ‘Plenković je dijete komunizma, a Most jedina stranka bez bivših komunista!’

Osvrnuo se i na situaciju od prije nekoliko godina i koaliciju HDZ-a i MOST-a

  • Politika
  • Objavljeno 19.12.2019
  • Piše: Duje Krstulović

Robin Harris britanski je povjesničar, publicist i novinar koji se devedesetih godina, pišući knjigu o Dubrovniku i ratnim stradanjima, zaljubio u Hrvatsku i ovdje doselio nakon što je u Britaniji bio osobni savjetnik premijerke Margaret Thatcher.

Njegovo aktivno uključivanje u političke sfere, što zbilja u ovakvoj zemlji nije teško, često je bio povod i za osvrt na političku situaciju, a jedan uistinu zanimljiv razgovor dao je za britanske medije oko političke situacije u Hrvatskoj.

– U Hrvatskoj komunizam nikada nije pobijeđen – tvrdi Harris dodajući kako je Hrvatska preživjela ponajviše zbog toga što je većina hrvatske Komunističke partije te većina tajne policije odlučila dati priliku predsjedniku Franji Tuđmanu.

Osvrnuo se i na situaciju od prije nekoliko godina i koaliciju HDZ-a i MOST-a.
– Jedina stranka bez pripadnika komunista u svojim redovima, Most – tada dio vladajuće koalicije s HDZ-om – je inzistirao na otvaranju arhiva Komunističke partije i tajnih službi. Ubrzo nakon toga, ne slučajno, HDZ je odlučio prekinuti vezu s Mostom i koalirao sa Hrvatskom narodnom strankom (HNS) koja je također ima svoje bivše komuniste. Tadašnji premijer i predsjednik HDZ-a bio je Andrej Plenković koji će uskoro presjedati pregovorima o izlasku Britanije iz EU – govori Harris.

– Naravno da je bilo protivnika njegovoj politici, no oni su slomljeni. U Hrvatskoj se u 2013. održao referendum koji je definirao brak kao zajednicu muškarca i žene. Plenković je znao da to nije dobar temelj za stvaranje prijatelja u Europi. Odlučio je da toga više neće biti. Referendumske inicijative o Istanbulskoj konvenciji i izbornom sustavu su opstruirane kada je vlast arbitrarno odbila priznati da ima dovoljno prikupljenih potpisa. Nadležni ministar, optužen za korupciju, je kasnije dao ostavku, no odluka je i dalje ostala na snazi. Također, neće dozvoliti ni referendum o planiranom uvođenju eura u Hrvatsku – nastavlja dalje ugledni povjesničar koji ističe kako je jedina stvar Plenkovićeve vlade bila stabilnost dok se kroji njegova sudbina u Europskoj uniji.

– Plenković je sin komunističkih roditelja, kao i većina današnje visoke političke elite koja je uspjela ugrabiti stipendije i unapređenja koja su uskraćivana drugima. On nije ni brutalan ni korumpiran; mogao bi biti osrednji diplomat drugoga reda. No on je sada hrvatski, a uskoro i britanski – problem. Kada su ga spustili iz Europskog parlamenta da preuzme vodstvo, mnogi su mislili kako će preobraziti stranku. No, nakon nekoliko razmirica s vodstvom stranke, koncentrirao se na ono što ga je zaista zanimalo njegova ambicija za poziciju u vrhu Europske komisije – zaključuje bivši osobni savjetnik premijerke Margaret Thatcher.

Tagovi: HDZ, MOST, Robin Harris,