Ukida se naplata mostarine na Krčkom mostu od sredine lipnja

Ovog se tjedna donose i odluke o spajanju Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka - Zagreb (ARZ)

Ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković, nedavno je najavio kako će Vlada najvjerojatnije ovog tjedna donijeti odluke kako o spajanju Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka – Zagreb (ARZ), tako i o ukidanju naplate mostarine na Krčkom mostu, i to najvjerojatnije od 15. lipnja ove godine.

“Nastavak je to opsežnog programa restrukturiranja cestovnog sektora, s obzirom na to da smo početkom mandata odustali od monetizacije i prodaje autocesta. To znači da je u međuvremenu donesen čitav niz mjera, a jedna od njih bila je i spajanje dviju spomenutih tvrtki što bitno pridonosi racionalizaciji poslovanja, iako se to nije moglo provesti odmah, budući da postoje međunarodni kreditori”, kazao je Butković, dodajući kako ukupan dug za čitav cestovni sektor iznosi oko pet milijardi eura.

U tom kontekstu raspravljalo se i o pronalasku načina ukidanja mostarine na Krčkom mostu.

“Odluka o ukidanju mostarine, također, se nije mogla donijeti odmah, s obzirom na to da je mostarina u strukturi prihoda tvrtke Autoceste Rijeka – Zagreb, na godišnjoj razini iznosila od 50 do 60 milijuna kuna. No, spajanjem dviju tvrtki, a prema tome i racionalizacijom troškova, stvorili smo preduvjete za takvo postupanje”, istaknuo je Butković.

Dodaje kako je Republika Hrvatska izdvajala oko 27 milijuna kuna godišnje za sve fizičke i pravne osobe koje žive na otoku Krku, ali i otocima Cresu, Lošinju i Rabu koji su trajektom povezani s Krkom, a koje nisu plaćale mostarinu, s time da je sada neće plaćati ni ostali.

Međutim, ukidanje mostarine ovisi prvenstveno o spajanju dviju tvrtki, točnije o prestanku koncesije Autoceste Rijeka – Zagreb, a što bi moglo biti 15. lipnja.

foto: Grad Krk

Tagovi: autoceste, Grad Krk, MOST, mostarina, spajanje,