Uspješni turistički listopad u Rijeci

Neuobičajeno dobri vremenski uvjeti za ovo doba godine zasigurno su jedan od značajnih čimbenika produženja posezone koja je i u listopadu polučila odlične turističke rezultate

  • Lifestyle
  • Objavljeno 05.11.2022
  • Piše: Frane Stipanić

Turistički rezultati u gradu Rijeci u listopadu 2022. godine slijede dobar trend turističkih pokazatelja cijele 2022. godine. Naime, prema podacima iz sustava e-visitor, u listopadu je u Rijeci ostvareno 14.124 dolazaka što predstavlja povećanje od 47% u odnosu na listopad 2021. godine i 26% više u odnosu na listopad 2019. godine. U navedenom broju udio stranih gostiju je 74%.

Promatrajući broj noćenja od 36.015 noćenja ostvaren u listopadu 2022. godine dolazimo do zaključka da je taj broj premašio broj noćenja iz 2021. godine za 34%, te za 27% broj noćenja iz 2019. godine. Strani turisti ostvarili su 80% noćenja.

Neuobičajeno dobri vremenski uvjeti za ovo doba godine zasigurno su jedan od značajnih čimbenika produženja posezone koja je i u listopadu polučila odlične turističke rezultate. Akcija „Mjesec hrvatskog turizma” koju je provela Hrvatska turistička zajednica, a u koju se uključila i Turistička zajednica grada Rijeke s projektom Winter pass, poduprla je ovako značajan rast jer su se u akciju uključili i mnogi pružatelji usluga smještaja na teritoriju grada, dok su akcijom Winter pass obuhvaćeni i svi muzeji u Rijeci.

Promatrajući sveukupne pokazatelje za prvih 10 mjeseci 2022. godine razvidno je da su ove godine oboreni dosadašnji turistički rekordi te će se ubuduće ova sezona uzimati kao relevantna u ocjenjivanju budućih turističkih dosega. Naime, kumulativni podaci za prvih 10 mjeseci pokazuju rast dolazaka od 9% u odnosu na rekordnu 2019. godinu te 71% u odnosu na 2021. godinu. Promatrajući broj noćenja primjetan je trend rasta od 22% u odnosu na 2019. godinu i 56% u odnosu na 2021. godinu.

Geografski položaj našeg grada, rast turističkih dolazaka individualnih gostiju koji dolaze na destinaciju svojim automobilom, značajan porast broja registriranih privatnih kapaciteta te otvorenje hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa koji je tijekom 2022. godine ustalio svoje poslovanje čimbenici su koji su svakako doprinijeli izuzetnim turističkim rezultatima na području grada Rijeke.

Turistički djelatnici grada Rijeke s optimizmom gledaju na predstojeće adventsko razdoblje nadajući se da će vrijeme koje dolazi donijeti sličan rast u dolascima i noćenjima kako stranih tako i domaćih turista.

Tagovi: listopad, posjećenost, turisti, turizam,