Uživajte u jutarnjoj kavi, možda nećete još dugo…

"Ovim istraživanjima ne želimo izazvati paniku, već odaslati poziv na akciju'' - istaknuli su i stručnjaci...

  • Lifestyle
  • Objavljeno 17.01.2019
  • Piše: Antonela Verković

Jeste li već popili prvu jutarnju kavu ili vas ona tek čeka? Ne oklijevajte, bacite se na kuhanje… Jer, tko zna koliko još ćemo imati tu priliku ako se situacija ovako nastavi!

“Ovim istraživanjima ne želimo izazvati paniku, već odaslati poziv na akciju” – istaknuli su i stručnjaci…

Stručnjaci upozoravaju!

Više od polovice vrsta divlje kave ugroženo je i prijeti im izumiranje, prema istraživanju Kraljevskog botaničkog vrta Kew u zapadnom dijelu Londona, objavljenom u srijedu u znanstvenom časopisu Science Advances.

Od 124 vrsta divlje kave, 75 vrsta je ugroženo zbog sječe šuma, klimatskog zagrijavanja i širenja bolesti i štetnih vrsta, prema tom istraživanju vođenom u nekoliko afričkih šuma od Sijera Leonea do Madagascara.

Svjetska proizvodnja kave sada počiva na dvije vrste: arabici (oko 60 posto proizvodnje) i robusti (40 posto). Osim izravne prijetnje tim dvjema vrstama, divlje podvrste o kojima ovisi poboljšanje njihovih sjemena također su u opasnosti.

“Proizvođačima trebaju divlje podvrste, jer one imaju potrebne gene za razvoj kava otpornih na bolesti i klimatske promjene”, objasnio je Aaron Davis iz odjela za istraživanje kave u Kraljevskom botaničkom vrtu u Kewu.

Od razdoblja dugotrajne suše do širenja plijesni, brojne su prijetnje za uzgoj kave. Od 75 ugroženih vrsti koje su identificirali istraživači, 13 je kritično ugroženih, 40 je ugroženih i 22 je osjetljivih.

Općenito je 22 posto biljaka ugroženo, a kava je posebno ugrožena zbog visoke osjetljivosti na svoj okoliš.

“U svijetu postoji 100 milijuna uzgajivača kave i ako oni izgube mogućnost uzgoja kave ili ostvarivanja zarade, to će stvoriti ogromne društveno-gospodarske probleme”, naglasio je Davis.

Jedno drugo istraživanje koje su objavili istraživači Botaničkog vrta u Kewu u časopisu Global Change Biology, bavi se divljom arabicom.

Uzevši u obzir projekcije klimatskih promjena, ova vrsta o kojoj ovisi trgovina vrijedna 13,8 milijarda dolara također je u opasnosti od izumiranja.

“Ovim istraživanjima ne želimo izazvati paniku, već odaslati poziv na akciju. Želimo reći ne trebamo ove resurse odmah, ali ako o njihovom očuvanju ne počnemo odmah razmišljati, mogućnosti će nam se brzo smanjivati”, zaključio je Davis.

FOTO: Pixabay

Tagovi: Istraživanje, Kava, stručnjaci, uzgoj kave,