Site icon Rijeka Online

Uživate u božićnim delicijama? Najbolje ih je ‘zaliti’ kuhanim vinom

kuhano vino

Unatoč činjenici da sigurno već tjednima uživate u kuhanom vinu čiji se miris širi sa svih štandova na Adventu, danas nam je za to ipak poseban dan.

Kako vi provodite božićnu večer? Ostajete kod kuće uz neki dobar božićni film ili ste odlučili prošetati gradom i upijati čarobnu blagdansku atmosferu? Što god odlučili, večer možete dodatno začiniti dobrim kuhanim vinom.

Recepti se mogu prilagođavati. Osnovni recept može se prilagođavati mijenjanjem količine sastojaka – kiselijem vinu tako se dodaje više šećera, a i količine začina mogu varirati.

Crno kuhano vino

Sastojci: 1l crnog vina 2 dl vode limun 2 štapića cimeta 8 klinčića 2 zvjezdasta anisa 3 žlice šećera

Priprema: Limun narežite na kriške. Zagrijte vino sa šećerom i začinima, dodajte limun pa pustite da sve zajedno lagano kuha oko pet minuta. Maknite s vatre, poklopite lonac s vinom i ostavite da odstoji jedan sat. Prije posluživanja ponovno zagrijte.

Kuhano bijelo vino

Sastojci: 2 litre bijelog vina 1 dl vode 3 naranče 7 žlica šećera štapić cimeta 8 klinčića

Priprema: Iscijedite sok naranči. Dodajte ga u vino sa šećerom, cimetom i klinčićem. Lagano zagrijavajte do ključanja, smanjite vatru i pustite da lagano kuha još 15 minuta.

Poslužite vruće.

FOTO: Pixabay

 

Exit mobile version