Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje

Mnogo bolje bi bilo da se građani oslobode plaćanja poreza na stjecanje prve nekretnine, a da za ostale ostane ista stopa poreza, rekao je...

  • Politika
  • Objavljeno 20.11.2018
  • Piše: Antonela Verković

Predsjednik Primorsko-goranskog saveza Darijo Vasilić rekao je u utorak na konferenciji za novinstvo u Rijeci da je pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje jer su već u postupku donošenja proračuna, a po poreznim zakonima u saborskoj proceduri koji bi trebali bi stupiti na snagu 1. siječnja 2019., lokalne jedinice će ponovno izgubiti znatni novac.

Iz prijedloga tih zakona vidljivo je da će građani dobiti vrlo malo, a jedinice lokalne samouprave će ponovno izgubiti znatne novce, rekao je Vasilić.

Predloženim smanjenjem stope oporezivanja prometa nekretninama s četiri na tri posto gradovi i općine će izgubiti 100 milijuna kuna na godišnjoj razini, rekao je. Nitko s tim poreznim promjenama neće dobiti, osim nekretninskog posla i to uglavnom u prodaji nekretnina strancima, smatra Vasilić.

Mnogo bolje bi bilo da se građani oslobode plaćanja poreza na stjecanje prve nekretnine, a da za ostale ostane ista stopa poreza, rekao je.

Podsjetio je da krajem godine istječe rok, koji je ta stranka dala ministru mora, prometa i infrastruktrukture Olegu Butkoviću, da pokrene postupak oslobođenja plaćanja mostarine za Krk lokalnom stanovništvu i stanovništvu Primorsko-goranske županije. Naime, kako je naglasio, obaveza plaćanja te mostarine je protuustavna jer je Ustavom zajamčeno pravo kretanja do određene lokacije bez naknade ako nema drugog prilaza, a to je slučaj s Krkom.

Ako se do kraja godine taj postupak ne pokrene, podignut ćemo ustavnu tužbu, najavio je predsjednik Primorsko-goranskog saveza.

(Hina)

FOTO: Youtube screenshot

Tagovi: darijo vasilić, lokalna samouprava, troškovi,