Za izgradnju državne ceste bespovratnih 520 milijuna kuna

Planirana državna cesta DC 403 povezat će postojeći čvor Škurinje na riječkoj obilaznici i zapadni dio luke Rijeka – kontejnerski terminal Zagrebačka obala

  • Gospodarstvo
  • Objavljeno 18.12.2018
  • Piše: Antonela Verković

Ugovor o dodjeli bespovratnih 520 milijuna kuna za izgradnju državne ceste DC 403 od zapadnog dijela riječke luke do čvora Škurinje i riječke obilaznice, potpisan je u utorak u Rijeci.

Riječ je o projektu vrijednom 520.010.000,00 kn koji će se financirati bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program: Konkurentnost i Kohezija 2014. – 2020.

Ugovore su potpisali ministar mora prometa i infrastrukture, Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje programa i projekata EU, Tomislav Petric te predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić.

Planirana državna cesta DC 403 povezat će postojeći čvor Škurinje na riječkoj obilaznici i zapadni dio luke Rijeka – kontejnerski terminal Zagrebačka obala – koji bi trebao uskoro biti dovršen, te na taj način predstavlja nedostajuću vezu osnovne luke Rijeka s TEN-T mrežom.

Duljina glavne trase iznosi 2977 metara, a spojne ceste prema Zvonimirovoj ulici 380 metara.

O PROJEKTU

Ukupna raspoloživa bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru ovog projektnog prijedloga iznose 442.008.500,00 kuna, odnosno 85% prihvatljivih izdataka Projektnog prijedloga, dok će se preostalih 15% sredstava koje predstavlja nacionalno sufinanciranje osigurati iz Državnog proračuna Republike Hrvatske, što ukupno čini 520.010.000,00 kn.

Govoreći o ovom projektu ministar mora prometa i infrastrukture, Oleg Butković je naglasio kako u protekle tri godine nije bilo intervjua, susreta s gradonačelnikom ili županom a da se nije govorilo o izgradnji ceste D 403. Ministar Butković je istaknuo izuzetno dobru suradnju s Gradom Rijekom na pripremi prostorno planske dokumentaciji i stvaranju uvjeta za realizaciju ovog projekta kao i sa Primorsko-goranskom županijom.

Izgradnja ove prometnice imat će utjecaj na raspis natječaja za koncesionara Zagrebačke obale, jer će potencijalni koncesionar puno lakše odlučiti se na ulaganje kada vidi kakva je povezanost terminala na Zagrebačkoj obali, a ovim će se projektom spojiti i zona u Matuljima čime će se otvoriti potencijal pozadinskog terminala i sve skupa povezati u jedan smisleni projekt. Butković je dodao kako je tijelo Europske komisije JASPERS prije nekoliko dana dalo pozitivno mišljenje na 360 milijuna eura vrijedan projekt izgradnje nizinske pruge od Zagreba prema Rijeci, čija bi izgradnja trebala početi 2019.g.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao da dijeli zadovoljstvo što će ovaj projekt konačno krenuti u realizaciju jer je njegov primarni značaj vezan uz jačanje konkurentnosti riječke luke, poboljšanja povezanosti na ostale gradske prometnice važne za ulaz i izlaz iz grada, odnosno poboljšanja prometne mreže u cjelini. Grad Rijeka je, s ciljem da se ovaj projekt brže pokrene rješavao imovinsko-pravne poslove, zbrinuo stanare zgrada predviđene za rušenje jer se nalaze na trasi buduće prometnice, te pripremio prostorno-plansku dokumentaciju.

FOTO: Youtube (screenshot)

 

Tagovi: europski fondovi, izgradnja ceste, oleg butković, vojko obersnel,