Zadar ove godine dobiva 25 novih autobusa

Kvaliteta javnog prijevoza bit će podignuta na višu razinu i u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Puli, Sisku, Osijeku, Dubrovniku i Vinkovcima

  • Kultura
  • Objavljeno 06.02.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Zadar će ove godine dobiti 25 gradskih i prigradskih autobusa s niskom emisijom ugljičnog dioksida i prilagođenih osobama s invaliditetom. Vrijedni su 44,9 milijuna kuna, od čega je 30,6 milijuna osigurano nepovratno iz EU fondova. Ostalih 5,4 milijuna kuna dolazi iz državnog proračuna, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare u Zadru.

“U Zadru nabavljamo 25 novih autobusa, a osim toga, nabavom novih 187 autobusa kvaliteta javnog prijevoza bit će podignuta na višu razinu i u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Puli, Sisku, Osijeku, Dubrovniku i Vinkovcima, što je izravni učinak članstva Hrvatske u EU”, izjavio je pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Mario Madunić. Dodaje da će nabava za devet gradova stajati ukupno 315 milijuna kuna, od čega EU sudjeluje s 267 milijuna.

Pomoćnik ministra Madunić također je rekao da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kao posredničko tijelo učinilo sve potrebno za pokretanje projektnih aktivnosti, od analize javnoga gradskog prijevoza u Hrvatskoj do donošenja odluka o financiranju i na kraju potpisivanja ugovora o dodjeli nepovratnog novca.

Kako je rekao Madunić, početkom siječnja 2019. počeo je teći rok za isporuku pa je predviđeno da se novi autobusi do kraja godine stave u promet na ulice Zadra i okolnih jedinica lokalne samouprave.

Prosječna starost gradskih autobusa je 10,1 godinu, prigradskih 16 godina, a 25 autobusa prosječno je staro 20,8 godina

Zadarski župan Božidar Longin istaknuo je kako će nabava 25 novih autobusa znatno poboljšati kvalitetu javnog prijevoza na gradskim i prigradskim autobusnim linijama. “Županiji je primarno osigurati održivi i ravnomjerni razvoj cijele županije. Ovaj projekt daje značajan doprinos tome”, rekao je župan Longin.

Zamjenik zadarskoga gradonačelnika Ante Babić istaknuo da će nabavom novih autobusa javni prijevoz u gradu biti “efikasniji zahvaljujući smanjenju starosti voznog parka prijevoznika Liburnije”.
Kako je rekao direktor Liburnije Edvin Šimunov, prosječna starost gradskih autobusa je 10,1 godinu, prigradskih 16 godina, a 25 autobusa prosječno je staro 20,8 godina. U prosjeku su prešli između 646.000 i 2.392.000 kilometara.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: autobusi, eu fondovi, zadar,