Zanimljivi izbor pobjedne riječi 2020. godine

Šest od deset riječi koje su ušle u uži izbor odnosile su se na pandemiju, a među njima su "koronavirus", "samoizolacija" i "socijalno distanciranje"

  • Lifestyle
  • Objavljeno 16.11.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

Dok su svjetske vlade provele veći dio 2020. godine pokušavajući obuzdati pandemiju koronavirusa, Collinsov rječnik je riječju godine proglasio ‘lockdown’ (zatvaranje).

Engleski naziv ‘lockdown’ tvoren je od sastavnica ‘lock’ – ‘zaključati’ i ‘down’- ‘dolje’. Engleska riječ ‘lockdown’ znači ‘zatvaranje, zaključavanje, blokada, izolacija’.

U objašnjenju Collinsa stoji da je riječ, koja se definira kao “nametanje strogih ograničenja putovanja, socijalne interakcije i pristupa javnim prostorima” odabrana jer predstavlja “ujedinjujuće iskustvo za milijarde ljudi širom svijeta”.

Šest od deset riječi koje su ušle u uži izbor odnosile su se na pandemiju, a među njima su “koronavirus”, “samoizolacija” i “socijalno distanciranje”.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu je do danas evidentirano više od 50,2 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom, a od njegovih je posljedica umrlo 1,2 milijuna ljudi.

Uredništvo Collinsa je pojasnilo da je u 2020. riječ ‘lockdown’ upotrijebljena više od 250.000 puta u odnosu na samo 4.000 puta prošle godine.

U užem je izboru bila i riječ ‘TikToker’, koju Collins definira kao “osobu koja redovito dijeli ili se pojavljuje u videozapisima na TikToku”, aplikaciji za dijeljenje videozapisa.

I riječ ‘BLM’, skraćenica od “Black Lives Matter” (Crni životi vrijede) našla se u užem izboru. Collins je definira kao “pokret koji vodi kampanju protiv rasno motiviranog nasilja i ugnjetavanja”.

BLM je počeo kao internetski pokret potaknut ubojstvom nenaoružanog tinejdžera Trayvona Martina 2012. godine u Sjedinjenim Državama.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: collinsov rječnik, koronavirus, lockdown, pandemija, riječ godine,