“Zastave” – Samostalna izložba Ane Mušćet

Kilometri bijelih traka rezanih u uništavaču za dokumente s ispisanim tekstom Krležinog romana utkanih u nove dokumente...

  • Kultura
  • Objavljeno 18.05.2019
  • Piše: Lucija Tokić

Danas, na Međunarodni dan muzeja, u 19 sati, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti bit će otvorena samostalna izložba Ane Mušćet „Zastave“. Riječ je o jedinstvenoj, vizualno dojmljivoj, tehnički složenoj prostornoj instalaciji inspiriranoj istoimenim petotomnim Krležinim romanom.

Preoblikovanje i prekrajanje ove književne materije koja je radi svoje složenosti, slojevitosti i svevremenosti autorici poslužila kao poticaj za redefiniranje poimanja aktualnosti te njezino premještanje u novi konceptualni i vizualni kontekst, inkorporirano je u tri dosad istkane knjige Ane Mušćet nazvane Zastave.

Prva knjiga Zastava nastala je kao autoričin diplomski rad 2016. koji je iste godine dobio Grand Prix na 25. slavonskom biennaleu. Prateći ideju pet dijelova Krležinog romana, Ana Mušćet nastavlja work in progress projekt izrađivanjem druge knjige, a treća knjiga Zastava premijerno se prikazuje u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Referirajući se na narativno složen, duboko introspektivan Krležin roman, na tematizirana povijesna i politička previranja te svjedočanstva o sudbini pojedinca i naroda, autorica progovara o svom viđenju aktualnih društveno-političkih događaja, s posebnim zanimanjem usmjerenim na istraživanje područja jezika.

Sama tehnika izrade – pripremanje kilometara bijelih traka rezanjem u uništavaču za dokumente, ispisivanje teksta Krležinog romana na trake širine 0,8 mm te njihovo tkanje u nove dokumente – referira se na način Krležina mijenjanja i prekrajanja književnog teksta: poznato je da su među pojedinim izdanjima Zastava bile značajne gramatičke, sintaktičke, stilske i jezične razlike.

Izložba će u MMSU-u ostati otvorena do 30. lipnja a može ju se razgledati svakim danom osim ponedjeljkom i praznikom od 11 od 20 sati.

(Muzej moderne i suvremene umjetnosti)

foto: Facebook (screenshot)

Tagovi: ana mušćet, dokumenti, izložba, krleža, trake, zastave,