Završen štrajk u ”3.maju”

U ''3.maj'' je jutros došao i direktor Maksimilian Percan i u svom uredu održao prvi sastanak sa rukovoditeljima...

  • Gospodarstvo
  • Objavljeno 14.12.2018
  • Piše: Antonela Verković

Štrajk u “3. maju” je okončan. Nakon dva mjeseca njegovog neprekidnog trajanja, rano jutros Štrajkaški odbor riječkog brodogradilišta odlučio je staviti točku.

Pritom “3. maju” za desetak dana istječe rok od 120 dana, nakon kojeg bi Fina po službenoj dužnosti trebala pokrenuti stečaj. Trećemajcima se nudi da odrade posao na izradi dijelova sekcija za kooperanta talijanskog Fincantieria, ali je riječ o poslu u kojem će dati samo ruke i koji će samo jednim manjim dijelom zaposliti kapacitete riječkog škvera i to na kraće vrijeme, od kojih desetak dana, doznajemo. Shodno tome je i financijska težina ovog posla koja će se u najboljem slučaju mjeriti u nekoliko milijuna kuna.

Kako doznajemo, u “3. maj” je jutros došao i direktor Maksimilian Percan i u svom uredu održao prvi sastanak sa rukovoditeljima. Percan od prvog dana štrajka odnosno od 23. listopada nije dolazio u brodogradilište, da bi mu formalno ulazak u škver 19. studenog zabranio i Štrajkaški odbor. Njegova se smjena i nadalje ultimativno zahtjeva što je trećemajcima navodno iz Pule obećano da će se dogoditi nakon Nove godine – piše portal Novi List.

Resorni ministar Darko Horvat ovih je dana najavio da će se Smart Holding grupa iz Ukrajine i Fincantieri pozvati da obave dubinsko snimanje riječkog i pulskog brodogradilišta, pri čemu ministar uvjerava radnike i javnost da bi se njihova ponuda za preuzimanje mogla očekivati u roku od pet tjedana. Koncept plana restrukturiranja Uljanika, koji je izrađen u Puli, podrazumijeva da bi država bila ta koja bi dokapitalizirala Uljanik i ministar kaže da je taj plan provediv, ali da za to treba strateškog partnera koji je spreman podjednako tako dati svježi kapital u novcu.

FOTO: Youtube (screenshot)

Tagovi: 3. Maj, maksimilian percan, štrajk,