Završna konferencija URBAN INNO projekta

Inovacijski potencijal prezentiran u Opatiji

U sklopu 42. međunarodne ICT konvencije MIPRO 2019, u Opatiji je 23. i 24. svibnja 2019. održan i posljednji susret partnera na Interreg CE projektu URBAN INNO, čiji je vodeći partner Grad Rijeka.

Projekt je započeo u lipnju 2016. s krovnom temom ‘Iskorištavanje inovacijskog potencijala urbanih ekosustava’, a uz Grad Rijeku lokalne aktivnosti razvijale su se uz podršku projektnog partnera Ericsson Nikola Tesla d.d.

Završna konferencija URBAN INNO-a prvoga je dana uz partnere iz Austrije, Italije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke i Slovenije, okupila i druge sudionike MIPRO konvencije, koji su imali priliku dobiti uvid u najbitnije ishode projekta.

Nakon pozdravnih riječi voditeljice projekta Tine Ragužin, uvodno je predavanje održao gost konferencije Ante Lučić, poduzetnik i specijalist iz područja ljudskih potencijala, pod naslovom ‘Ljudski kapital, rad i obrazovna perspektiva u okviru inicijativa pametnog grada’.

Program se nastavio prezentacijom vrijednog ishoda projekta – Alatnog okvira za pametne, urbane i inovativne participativne metode. Ovaj digitalni alat sadrži korake, opise i savjete ključne za angažiranje krajnjih korisnika u inovacijske procese urbanih sredina, a pored virtualne, izrađen je i u tiskanoj varijanti.

Pilot Pitches Run

Sesija URBAN INNO konferencije naslovljena kao ‘Pilot Pitches Run’ bila je posvećena lokalnim projektima razvijenim tijekom projektnog razdoblja, tzv. pilot projektima.

Za svaku od ciljnih regija u projektu razvijen je inovacijski pilot, uz angažman krajnjih korisnika koji su sudjelovali u njegovu stvaranju. Piloti su tematski naslonjeni na jednu ili više dimenzija pametnog grada – pametnu energiju, pametnu upravu, pametnu mobilnost, pametne ljude, pametnu ekonomiju i pametni okoliš. Detalji svih pilotnih aktivnosti u ciljnim regijama prikazani su na mrežnoj stranici projekta URBAN INNO, a predstavnici projektnih partnera uključenih u njihovu provedbu održali su kratka predstavljanja svojih postignuća u sklopu konferencije, ističući participativni pristup krajnjim korisnicima (građanima, poduzećima, drugim dionicima) te vrijednost koju pilot ima za pojedinu regiju.

Online Participativna platforma za građane

Od ukupno devet pilota, Grad Rijeka u suradnji s projektnim partnerom Ericsson Nikola Tesla d.d. razvio je online Participativnu platformu za građane, čija je primarna funkcija podržati već postojeće participativne programe (poput malih komunalnih akcija i Riječkog programa lokalnog partnerstva), ali i stvoriti komunikacijski kanal za otvorene prijedloge u pogledu korištenja gradskih objekata i infrastrukture te, u budućnosti, za druge oblike participacije građana.

Suradnička platforma radnog naziva URBAN INNO razvijena je na temelju inputa nekoliko participativnih radionica, na kojima su različite ciljne skupine (mladi, umirovljenici te civilne udruge) raspravljali o njenim funkcijama i osobitostima. Razvijena online platforma potom je bila predmetom e-Konzultacija, servisa Grada Rijeke koji omogućuje građanima dijeljenje vlastitih mišljenja, ideja i prijedloga.

Drugi dan završne konferencije projekta URBAN INNO bio je zatvorenog tipa, na kojem su voditelji pojedinih tematskih paketa i managementa raspravljali s nadzornim tijelom otvorena pitanja uoči projektne završnice.

Interreg CE projekt URBAN INNO službeno završava 31. svibnja 2019.

(Grad Rijeka)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: ict konvencija, mipro 2019, platforma, projekti, urban inno,