Znate li da je danas najdepresivniji dan u godini?

Kako se vi osjećate danas?

  • Lifestyle
  • Objavljeno 21.01.2019
  • Piše: Antonela Verković

Već i ptice na grani pjevaju o tome kako je blagdanska čarolija završena… Već smo imali dosta ‘fore’ i vremena kako bi se s tim pomirili i navikli na povratak obavezama.

Putovanja su završena, brdo kolača i drugih sličnih specijaliteta i razdoblje kad ne razmišljamo o dijetama, vježbanju i održavanju linije jer, kad su blagdani sve je dozvoljeno!

Također, u vrijeme blagdana se trošilo više nego obično, a sad nam je to sve ‘došlo na naplatu’. Računi, zakašnjeli radni zadaci, nakupljeni kilogrami…

A još ako tome svemu dodamo ponedjeljak!

Plavi ponedjeljak ili najdepresivniji dan u godini ustanovljen je 2005. godine kada je psiholog Cliff Arnall, koji se specijalizirao za poremećaje uzrokovane promjenom godišnjih doba, otkrio da je treći ponedjeljak u prvom mjesecu najgori dan u njegovom kalendaru.

Smatra da je uzrok tome loše vrijeme, sezona blagdana koja je i službeno završila, povratak rutini na poslu i manje novca na računu. Ako ste uz sve navedeno već posustali od svojih novogodišnjih odluka, nije ni čudo da imate osjećaj kao da su vam potonule sve lađe.

Psihologinja Jennifer Guttman za ovaj fenomen krivi hladno vrijeme.

“Ljudi su zatvoreni jer su dani već neko vrijeme kraći, ranije pada mrak. Zima je zapravo tek počela i tako će biti još nekoliko mjeseci. Ljudima je hladno i ne provode vrijeme baveći se aktivnostima na otvorenom”, otkrila je za časopis Health.

Stručnjaci savjetuju da se bude blaži prema sebi, da očekivanja budu realnija, čime se izbjegava razočaranje. Može se i racionalnije planirati potrošnja, ali i prihvatitii da je sada, eto, takvo stanje, ali da će proći. Situaciju nekada ne možemo promijeniti, ali način kako se nosimo s njom možemo. 🙂

FOTO: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: najdepresivniji dan u godini, nova godina, novogodišnje odluke, ponedjeljak,