Zračna luka Rijeka ove godine očekuje rast prometa od 5 do 10 posto

Uz rast prometa i prihoda, porastao je i broj zaposlenika - stalnih i sezonskih!

Zračna luka Rijeka ove godine očekuje rast prometa od 5 do 10 posto, a poraste planira i u drugim segmentima poslovanja uz nastavak ulaganja u modernizaciju luke, ističu iz te zračne luke – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

“U redu letenja za ovu godinu imamo 15 redovnih avio-kompanija koje lete na Zračnu luku Rijeka iz 10 zemalja svijeta, a moguće je da ih bude i više zbog turističke sezone o čemu su neki dogovori još u tijeku”, kažu iz zračne luke. Naglašavaju da ove godine očekuju 5.800 operacija zrakoplova, što će u usporedbi sa prošlom godinom biti za oko 400 više.

“Imamo potvrđena četiri nova avioprijevoznika – TUI, Volotea, Lufthansa i Air Serbia”

Očekuju i oko 7 posto više putnika nego u 2018. ili njih oko 197 tisuća, od čega najviše u sezonskom turističkom redu letenja. Tome dodaju da nakon rekordne 2018., za ovu sezonu imaju potvrđena četiri nova avioprijevoznika – TUI, Volotea, Lufthansa i Air Serbia, koji će letjeti na tri nove destinacije – London Gatwick, Marseille i Beograd.

“Kao i svake godine, i ove najviše putnika očekujemo od našeg najvažnijeg partnera Eurowingsa, koji Zračnu luku Rijeka povezuje direktnim letovima sa ukupno šest njemačkih gradova, pri čemu prema nekima leti i tijekom zime. Najveći porast planiranih letova u 2019. u odnosu na 2018. ostvariti će naš relativno novi partner, nizozemska Transavia, koja je počela s tek nekolicinom letova za Eindhoven samo na vrhuncu sezone prošle godine, a ove godine je najavila povećanje broja letova za preko 400 posto, ili sa lanjskih 17 na čak 70 ove godine. Veliko zanimanje bilježimo i za novu destinaciju od ove godine Beograd”, otkrivaju iz te luke.

Iznoseći podatke za 2018., ocjenjuju da je gotovo u svemu za njih bila rekordna – putnika je na toj zračnoj luci bilo 183,6 tisuća ili 29,2 posto više nego u 2017., dok je operacija zrakoplova bilo 5.460 ili 10,6 posto više.

Iznimno veliki porast od 118,5 posto lani su imali i s više od 4,6 milijuna kilograma tereta

“Osim obaranja cjelogodišnjeg rekorda prometa u svim segmentima, Zračna luka Rijeka u 2018. ostvarila je i rekordan promet putnika na razini svakog pojedinog mjeseca, a prvi put u povijesti je u dva uzastupna mjeseca, srpnju i kolovozu, prevezeno više od 40 tisuća putnika mjesečno.

Ovako značajan rast putničkog prometa uz ostalo je i rezultat brojnih aktivnosti, napora i financijskih sredstava koje su Uprava Zračne luke u suradnji sa Primorsko-goranskom županijom, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvom turizma, HTZ i TZ Kvarnera uložili u uvođenje novih zračnih linija i produljenje razdoblja operacija postojećih”, kažu iz luke.

Sve je to pratio i rekordan financijski rezultat sa ukupnim prihodom od gotovo 29 milijuna kuna, što je bio porast od gotovo 50 posto u odnosu na 2017. te sa rekordnom dobiti od gotovo 2,3 milijuna kuna.

Uz rast prometa i prihoda, porastao je i broj zaposlenih, kojih je na vrhuncu sezone u 2018. bilo gotovo 100

Prvi put u povijesti je Zračna luka Rijeka zadržala i 50 posto novozaposlenih sezonskih radnika preko zime kako bi ih sačuvali za ovu sezonu, u kojoj očekuju daljnji porast prometa.

Pozitivan jaki trend nastavio se i u siječnju ove godine, kada je na toj luci zabilježeno nešto malo više od 1900 putnika, što je čak 36 posto više nego u siječnju 2018., a porast od 6,7 posto ostvaren je i sa 128 operacija zrakoplova u ovom siječnju.

Ove godine planiraju i nastavak infrastrukturnih i drugih ulaganja, u što su, kako podsjećaju, prošle godine uložili iz vlastitih sredstava više od 6 milijuna kuna, isto toliko i iz kapitalne pomoći Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te još oko 500 tisuća kuna od Primorsko-goranske županije.

“Svime time smo nabavili nužnu opremu za povećanje sigurnosnih i prometnih standarda, kao i povećanje vatrogasne kategorije aerodroma. Izgrađen je i semafor na raskrižju prometnica, a u tijeku je i rekonstrukcija zgrade putničkog terminala koja obuhvaća postavljanje nove stolarije i fasade, čime će biti dovršena i posljednja faza rekonstrukcije zgrade započete još 2012., od kada su značajna sredstva uložena u uređenje čitavog interijera zgrade”, kažu iz te luke.

Naglašavaju da je u posljednjih sedam godina u infrastrukturni razvoj Zračne luke Rijeka uloženo više od 35 milijuna kuna kapitalnih pomoći, od čega je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uložilo 90 posto, a Primorsko-goranska županija 10 posto.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: avioni, porast, prihodi, promet, putnici, rijeka, zaposlenici, zračna luka,