Bez pomaka oko plana restrukturiranja “Uljanika”, radnici čekali u redu za paket Crvenog križa

Kako je rekao, "očito nekome cilj da naši građani napuste Hrvatsku u koju bi došli bogataši koji će s ovim prostorima raditi što žele

  • Gospodarstvo
  • Objavljeno 20.12.2018
  • Piše: Antonela Verković

Predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac u srijedu je, komentirajući za Hinu trenutnu situaciju u pulskom “Uljaniku”, ustvrdio kako agonija traje predugo te kako je poseban problem u tome da nema nikakvih pomaka vezanih uz plan restrukturiranja i uključivanje strateškog partnera u rješavanje problema – piše Rtl.hr.

“U ovoj situaciji jedino Vlada može riješiti naš problem. Mogu oni govoriti o zakonskim okvirima, ali jako dobro znamo tko donosi zakon. Neka Vlada konačno donese zakone koji će biti takvi da su u interesu građana Republike Hrvatske, a ne pojedinaca”, rekao je Cerovac.

Dodao je da su “Uljanikovi” radnici s pravom ogorčeni jer su svjesni činjenice da je, kako je rekao, “očito nekome cilj da naši građani napuste Hrvatsku u koju bi došli bogataši koji će s ovim prostorima raditi što žele te koristiti sve ono što su radnici godinama stvarali”.

“Vjerujete mi, nisam se u Domovinskom ratu borio za takvu Hrvatsku”, dodao je Cerovac.

Potvrdio je informaciju da je nekim radnicima tijekom dana uplaćen minimalac od 2.750 kuna za studeni te kako će ostalima minimalac biti isplaćen do kraja  tjedna.

ŠTO I KAKO DALJE?

Pitanje je što i kako dalje jer tvrtka nije u stečaju pa, nakon što njeni radnici dobiju minimalac za tri mjeseca, nemaju više pravo na isplatu. Odgovor na to pitanje ne postoji, jer ovaj za studeni je treći i zadnji minimalac koji radnici mogu dobiti prije pokretanja stečaja.

Cerovac je potvrdio kako je gradski Crveni križ jučer u krugu brodogradilišta radnicima podijelio 250 paketa s raznim namirnicima te da je bilo “žalosno vidjeti kako radnici čekaju u redu kako bi dobili paket”.

“To je slika današnjeg ‘Uljanika’ i situacije u kojoj se radnici nalaze. Stoga, ukoliko država ne prihvati ponuđeni program restrukturiranja, nama kao građanima ne preostaje ništa drugo nego tri scenarija – da napustimo Hrvatsku, da počinjemo kopati po kantama za smeće ili da dignemo revoluciju protiv onih koji su nas doveli u ovu situaciju odnosno protiv onih koji donose zakone i ne brinu o svojim građanima, a pozivaju se na Ustav”, zaključio je Boris Cerovac.

Inače, od početka godine do danas Uljanik grupa je s 4.500 radnika pala na oko 3.200, što znači je gotovo 1.300 radnika napustilo pulsko i riječko brodogradilište.

3. MAJ

Stečaj će se, posebice u »3. maju« ionako teško izbjeći, ali u Vladi očekuju da se nakon Božića Uprava Uljanika izjasni je li spremna pokušati pronaći novog partnera koji je, što je najvažnije, u Uljanik voljan uložiti isti iznos novca kao i država – piše portal Novi List.

Program restrukturiranja na kojem je s Kermas energijom radila nova Uprava Uljanika na kraju neće ni otići u Bruxelles jer predviđa da sav novac potreban za restrukturiranje da država, dok bi vlastiti doprinos Uljanik i strateški partner Vladi nadoknadili tek nakon pet do sedam godina, vjerojatno kad i ako nekretninski biznis, koji planiraju razvijati u Puli, počne davati rezultate.

Vlada na takav plan nije spremna, on uz to nije u skladu s europskim pravilima i ministar Darko Horvat je jasno poručio da program restrukturiranja, koji se ne temelji na tome da država i strateški partner daju novac u jednakom iznosu, neće ni slati u Bruxelles.

FOTO: Youtube (screenshot)

Tagovi: boris cerovac, crveni križ, stečaj, uljanik,